• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Blue Dragon: Το κινέζικο χωριό που σβήστηκε από το χάρτη


Αναζήτηση Θέματος


Οι αγρότες - κάτοικοι του κινεζικού χωριού “Blue dragon” στερούνται στοιχειωδών πολιτικών δικαιωμάτων, δεν αναγνωρίζονται επίσημα από το κράτος ενώ το χωριό τους δεν εμφανίζεται στον επίσημο χάρτη της Κίνας.

Qinglongshan (Blue dragon)
To κινέζικο χωριό Qinglongshan (Blue dragon) βρίσκεται στη Β.Α. Κίνα κοντά στην ταχέως τουριστικά αναπτυσσόμενη πόλη Harbin. Το Δεκέμβριο του 1998 οι κρατικές μπουλντόζες κατεδάφισαν τα σπίτια των κατοίκων προκειμένου να κατασκευαστούν στην περιοχή τους υποδομές υδροδότησης της πόλης Harbin διότι λόγω τουρισμού αυξήθηκαν οι ανάγκες σε πόσιμο νερό.

Οι κάτοικοι (μετά την υπόσχεση που έλαβαν για αποζημιώσεις) δέχθηκαν την απαλλοτρίωση της γης τους και αρκετοί εγκατέλειψαν την περιοχή. Η κυβέρνηση ωστόσο δεν τήρησε τα συμφωνημένα και δεν αποζημίωσε τους αγρότες. Έτσι, πολλοί από αυτούς επέστρεψαν στο χωριό τους τον Απρίλιο του 1999 προσπαθώντας να το «αναγεννήσουν». Βέβαια, είχαν στη διάθεσή τους πολύ λιγότερες εκτάσεις να καλλιεργήσουν ενώ από την άλλη πλευρά η περιβαλλοντική υποβάθμιση του τόπου τους ήταν μεγάλη.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κινεζική κυβέρνηση τους στέρησε τα πολιτικά τους δικαιώματα, δεν τους αναγνωρίζει επίσημα και «έσβησε» το χωριό από το χάρτη της χώρας. Έτσι, οι χωρικοί αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα καθώς αφού δεν έχουν «ταυτότητα», δε μπορούν π.χ. να νοσηλευτούν, να εγγραφούν σε κολλέγια, να καταθέσουν χρήματα σε τράπεζα, να προμηθευτούν πιστοποιητικό γέννησης ακόμα και να οδηγήσουν εκτός πόλης. Τυπικά, δηλαδή, δεν υπάρχουν!

Το θέμα επανέφερε στη δημοσιότητα το BBC πραγματοποιώντας επιτόπια έρευνα. Η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων των κατοίκων του Blue Dragon Mountain είναι μια ακραία περίπτωση, αλλά η κατάστασή τους είναι οικεία σε δεκάδες εκατομμύρια των Κινέζων επαρχιωτών - αγροτών οι οποίοι εγκαταλείπουν τη ζωή στο χωριό και μεταναστεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα της Κίνας για να βρουν εργασία. Πολλοί από αυτούς καταλήγουν να κοιμούνται σε κοιτώνες των εργοστασίων και σε εργατικούς οικισμούς που δημιουργούνται συνήθως γύρω από το εργοστάσια. Πληρώνουν, προφανώς, το τίμημα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας τους.

Σύμφωνα με αναφορά της Εθνικής Επιτροπής Πληθυσμού και Οικογενειακού Σχεδιασμού της Κίνας “Πάνω από 100.000.000 πολίτες θα εγκατασταθούν σε μεγάλα αστικά κέντρα εντός της δεκαετίας, κάτι που θα αποτελέσει δοκιμασία για την κοινωνική πολιτική της χώρας, καθώς η νέα γενιά γυρίζει την πλάτη της στην αγροτική ζωή […] Mέχρι το 2020 ο αστικός πληθυσμός της Κίνας θα ξεπεράσει τα 800 εκατομμύρια, με ένα τεράστιο ποσοστό του να αποτελείται από εσωτερικούς μετανάστες”.

Η επιτροπή (βασιζόμενη σε στοιχεία του 2010) αναφέρει επίσης ότι “Η περσινή απογραφή έδειξε ότι η χώρα έχει 1,34 δισεκατομμύρια πολίτες, 670 εκατομμύρια εκ των οποίων ζουν σε πόλεις. Πολλοί από τους νέους κατοίκους των πόλεων είναι νέοι με καταγωγή από αγροτικές περιοχές στις οποίες δεν προτίθενται να επιστρέψουν, μετά από χρόνια εργασίας σε εργοστάσια και οικοδομές, σε αντίθεση με τους γονείς τους, οι οποίοι συντηρούσαν την επιστροφή ως προοπτική”.

Παρά το γεγονός ότι οι πολίτες αυτοί αποτελούν το κινητήρα της οικονομίας της Κίνας, η έλλειψη επίσημης αναγνώρισής από το κράτος, τους καθιστά λαθρομετανάστες στην ίδια τους τη χώρα ανίκανους να μορφώσουν τα παιδιά τους, να αγοράσουν ακίνητο ή να λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη στις πόλεις που βοηθούν για να χτιστούν.

Πηγές: BBC, The telegraph, kathimerini.gr

Δείτε επίσης:

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails