• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Κυκλοκόνιο - Καπνιά - Καρκίνωση: Γεωργικές προειδοποιήσεις - Ελιά (Καβάλα)


Αναζήτηση Θέματος


Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων από τα περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών και ποιοτικού ελέγχου Καβάλας.

ΕΛΙΑ
  • Κυκλοκόνιο
Κυκλοκόνιο: Προσβολή σε φύλλο ελιάς
Ασθένεια πολύ διαδεδομένη όπου καλλιεργείται η ελιά. Προσβάλλει τα φύλλα, τους κλαδίσκους και τις ταξιανθίες των ελαιοδένδρων, κυρίως όμως προκαλεί ζημιές στα φύλλα. Με την προσβολή των φύλλων παρατηρείται φυλλόπτωση, εξασθένηση των δένδρων και σε έντονες προσβολές έχουμε μερική ή ολική ακαρπία.

Συμπτώματα - Κλιματολογικές συνθήκες:
Στα φύλλα εμφανίζονται μικρές κυκλικές κηλίδες σταχτόχρωμου χρώματος με χρυσοκίτρινο κύκλο γύρω τους διαμέτρου 0,5 - 1 εκ, όπως φαίνονται στις παραπάνω εικόνες. Ιδανικές συνθήκες για την ασθένεια είναι οι βροχοπτώσεις η υγρασία και θερμοκρασίες από 10 έως 20 °C, κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο.

Ψεκασμοί:
Συνιστάται να γίνει άμεσα ψεκασμός. Θα πρέπει να γίνει καλή διαβροχή των δένδρων. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί σε ελαιοκτήματα υγρών περιοχών και όπου η ασθένεια εμφανίζεται κάθε χρόνο, να γίνει ένας επαναληπτικός ψεκασμός μετά από τις 25 - 30 ημέρες. Ενδεικτική τιμή ψεκαστικού υγρού κατά στρέμμα είναι 150 – 200 λίτρα για δένδρα ηλικίας 10 χρονών και πάνω.

Γεωργικά φάρμακα:
  1. Βορδιγάλειος πολτός (διάφορα σκευάσματα)
  2. Οξυχλωριούχος χαλκός (διάφορα σκευάσματα)
  3. Υδροξείδιο του χαλκού (διάφορα σκευάσματα)
και άλλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την αντιμετώπιση του κυκλοκονίου.

Η υπολειμματική διάρκεια των χαλκούχων σκευασμάτων για την ελιά είναι 15- 21 ημέρες. Να προτιμούμε όμως η συλλογή να γίνεται σε περισσότερες ημέρες από τον τελευταίο ψεκασμό.
    Φύλλα ελιάς: Προσβολή από κυκλοκόνιο
  • Καπνιά
Είναι το μαύρισμα που παρατηρείται στα φύλλα και στους βλαστούς των ελαιοδένδρων. Δημιουργείται από μύκητες που αναπτύσσονται στα μελιτώματα των κοκκοειδών. Αντιμετωπίζεται με χαλκούχα σκευάσματα ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση του κυκλοκονίου. Καλύτερη όμως αντιμετώπιση επιτυγχάνεται με την καταπολέμηση των κοκκοειδών την κατάλληλη εποχή.
  • Καρκίνωση
Η ασθένεια προέρχεται από την είσοδο του βακτηρίου ψευδομονάδα στις πληγές και σχισμές του φλοιού των κλάδων της ελιάς. Ιδανικές συνθήκες για την είσοδο του βακτηρίου υπάρχουν μετά το κλάδεμα, χαλάζι, παγετός, συγκομιδή. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της καρκίνωσης είναι οι όγκοι που δημιουργούνται στους βραχίονες και βλαστούς των ελαιοδένδρων.

Αντιμετώπιση:
Αφαίρεση και κάψιμο των κλαδίσκων και κλάδων και όταν αυτή δεν μπορεί να γίνει σε μεγάλους βραχίονες συνιστάται να γίνεται αφαίρεση των όγκων και απολύμανση των πληγών. Προληπτικά για να μη δημιουργηθούν οι όγκοι θα πρέπει να γίνεται πάντα ένας ψεκασμός με ένα χαλκούχο σκεύασμα μετά από χαλάζι, παγετό, συλλογή και κλάδεμα.

Σημείωση: Εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προιόντων.

Πηγή: minagric.gr

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails