• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Χαρτογράφηση της μετανάστευσης των πάγων της Ανταρκτικής


Αναζήτηση Θέματος


Πλήρης χάρτης στον οποίο καταγράφεται το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής, ως συνέπεια των κλιματικών αλλαγών που οφείλονται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, δημιουργήθηκε από Αμερικανούς ειδικούς.

Pine Island Glacier (Νήσος Πάιν)
Παρά το γεγονός ότι οι παγετωνολόγοι είχαν ήδη μια γενική εικόνα των ρυθμών μείωσης των παγετώνων από τις κεντρικές περιοχές της Ανταρκτικής σχηματίζοντας πηγές που κατευθύνονται προς τις ακτές της, ο νέος πλέον χάρτης θα τους βοηθήσει να μελετήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις τρέχουσες και μελλοντικές αλλαγές.

«Είναι σα να βλέπουμε ένα συγκεντρωτικό χάρτη όλων των ρευμάτων των ωκεανών για πρώτη φορά. Πρόκειται για μια ανατρεπτική αποκάλυψη στο χώρο της παγετωνολογίας» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης και ερευνητής της NASA και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας δρ Έρικ Ρινιό.

Για τη δημιουργία του χάρτη χρησιμοποιήθηκαν δισεκατομμύρια σημεία που είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 χρόνων από ευρωπαϊκούς, καναδικούς και ιαπωνικούς δορυφόρους, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες με δημοσίευμά τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Science».

Για τον εντοπισμό της κίνησης των πάγων εφαρμόστηκε η τεχνική InSAR (Satellite Radar Interferometry) η οποία συγκρίνει λήψεις της ίδιας περιοχής αλλά σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι περιοχές που βιώνουν τις ταχύτερες αλλαγές από το λιώσιμο των πάγων είναι εκείνες που βρίσκονται στα δυτικά της Ανταρκτικής.

Ανησυχητικά μάλιστα είναι τα στοιχεία γύρω από τη Νήσο Πάιν (Pine Island Glacier), το μεγαλύτερο σε έκταση παγετώνα της δυτικής Ανταρκτικής, η οποία βάσει των τελευταίων επιστημονικών μετρήσεων χάνει ετησίως περισσότερα από 15 μέτρα πάγου από την επιφάνειά της.

Χάρτης με την κίνηση και το ρυθμό εξαφάνισης των πάγων από τα κεντρικά προς τα παράλια της Ανταρκτικής


Πηγές: tovima.gr/science , nasa.gov , wikipedia.org

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails