• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Αλλάζει για πρώτη φορά ο περιοδικός πίνακας των χημικών στοιχείων


Αναζήτηση Θέματος


Για πρώτη φορά στην ιστορία, τα ατομικά βάρη μερικών στοιχείων του περιοδικού πίνακα των χημικών στοιχείων αναμένεται να αλλάξουν, όπως ανακοινώθηκε από την επιστημονική κοινότητα.

Ο περιοδικός πίνακας (Periodic Table of the Elements) ο οποίος θα προκύψει μετά τις τροποποιήσεις θα είναι πιο συγκεκριμένος για δέκα στοιχεία. Πρόκειται για αλλαγές που αντικατοπτρίζουν επακριβώς το πώς μπορούμε να βρούμε τα στοιχεία αυτά στη φύση.

Τα στοιχεία των οποίων θα συγκεκριμενοποιηθούν τα ατομικά βάρη είναι: το υδρογόνο (Η), το λίθιο (Li), ο άνθρακας (C), το οξυγόνο (O), το χλώριο (Cl), το βόριο (B), το άζωτο, (N) το πυρίτιο (Si), το θάλλιο (ΤΙ) και το θείο (S).

"Για σχεδόν δύο αιώνες διδασκόμασταν στη χρήση συγκεκριμένων ατομικών βαρών, τα οποία βρίσκαμε στα βιβλία της χημείας και στον περιοδικό πίνακα των στοιχείων. Όμως η τεχνολογία έχει προχωρήσει και ανακαλύψαμε ότι οι αριθμοί του καταλόγου δεν είναι τόσο στατικοί όσο νομίζαμε" αναφέρει ο καθηγητής Μάικλ Ουάιζερ, γραμματέας της Παγκόσμιας Ένωσης της Επιτροπής Εφαρμοσμένης Χημείας.

Οι νέες αναλυτικές τεχνικές μπορούν να μετρήσουν τα ατομικά βάρη πολλών στοιχείων με τεράστια ακρίβεια, και αυτές οι μικρές παραλλαγές είναι μείζονος σημασίας στην επιστημονική έρευνα αλλά και την βιομηχανία.

Για παράδειγμα, οι ακριβείς μετρήσεις των ισοτόπων του άνθρακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθορίσουν την καθαρότητα τροφών όπως του μελιού και της βανίλιας. Επιπλέον, οι ισοτοπικές μετρήσεις του αζώτου και της χλωρίνης χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση των ρύπων στο νερό των ποταμών.

Τα ατομικά βάρη αυτών των 10 στοιχείων θα εκφράζονται πια με κατώτατα και ανώτατα όρια στον περιοδικό πίνακα. Για παράδειγμα, το θείο, μέχρι στιγμής, είχε ένα σταθερό ατομικό βάρος στο 32.065. Τώρα, ο πίνακας θα γράφει το κατώτατο βάρος 32.059 και το ανώτατο 32.07, αναλόγως του που βρίσκεται στη φύση.

"Με άλλα λόγια, γνωρίζοντας το ακριβές ατομικό βάρος μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε τις ρίζες και το παρελθόν ενός συγκεκριμένου στοιχείου στη φύση" γράφει ο Ουάιζερ στην έκθεση του στο περιοδικό "Chemistry International".

Έννοια και χαρακτηριστικά του περιοδικού πίνακα των χημικών στοιχείων

Periodic Table of the Elements
Ο περιοδικός πίνακας των χημικών στοιχείων είναι ένας κατάλογος σε μορφή πίνακα όλων των απλών χημικών ουσιών (στοιχεία) ταξινομημένα σύμφωνα με τις ομοιότητες και τις διαφορές τους.

Στον πίνακα αυτόν, τα στοιχεία είναι διατεταγμένα σε κάθετες στήλες που λέγονται ομάδες και σε οριζόντιες γραμμές που λέγονται περίοδοι εμφανιζόμενα κατά αύξουσα σειρά του ατομικού αριθμού τους. Η θέση και οι ιδιότητες κάθε στοιχείου καθορίσθηκαν από τη διάταξη των ηλεκτρονίων στους φλοιούς (στοιβάδες) των ατόμων τους.

Συνεπώς, τα στοιχεία στην ίδια στήλη (του πίνακα) έχουν ίδιο αριθμό ηλεκτρονίων στην εξωτερική τους στοιβάδα στα άτομά τους, και επακολούθως έχουν όμοιες χημικές ιδιότητες. Ενώ τα στοιχεία που βρίσκονται στην ίδια σειρά (περίοδο) διαθέτουν τα ηλεκτρόνιά τους κατανεμημένα στον ίδιο αριθμό στοιβάδων (στη θεμελιώδη κατάσταση), εμφανίζοντας αυτά παρόμοιες φυσικές ιδιότητες.

Πηγή: cosmo.gr , wikipedia.org

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails