• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Διάγνωση του καρκίνου χρησιμοποιώντας... μια μέδουσα


Αναζήτηση Θέματος


Τα κύτταρα των μεδουσών τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φωσφορίζουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διάγνωση του καρκίνου, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Aequorea Victoria
Ερευνητές στο Νότιο Γιορκσάιρ, ανακάλυψαν ότι η πράσινη φθορίζουσα πρωτεΐνη (GFP), η οποία δίνει τη δυνατότητα στις μέδουσες να λάμπουν στο σκοτάδι, μπορεί να εντοπιστεί στα καρκινικά κύτταρα έχοντας ως αποτέλεσμα την καταγραφή αυτών, με τη βοήθεια μιας ειδικής κάμερας.

Μια ομάδα επιστημόνων, από το Εργαστήριο για την Καρκινική Έρευνα στο Πανεπιστήμιου του Γιορκ, ανέπτυξε τη μέθοδο αυτή, ενώ ο επικεφαλής της ομάδας, Norman Maitland, εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι η μέθοδος θα αποδειχθεί πρωτοποριακή στον τρόπο διάγνωσης του καρκίνου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι "οι καρκινικοί όγκοι που βρίσκονται βαθιά στο σώμα, είναι δύσκολο να εντοπιστούν σε πρώιμο στάδιο, και η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη για μια πετυχημένη θεραπεία".

"Μπορέσαμε να αναπτύξουμε μια μέθοδο εμφύτευσης της φθορίζουσας πρωτεΐνης των μεδουσών σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα, έτσι όταν φωτίζουμε τον ιστό, μια ειδική κάμερα, εντοπίζει αυτές τις πρωτεΐνες, οι οποίες λάμπουν, καταδεικνύοντας έτσι που είναι οι καρκινικοί όγκοι", πρόσθεσε.

Η διαδικασία είναι μια προέκταση της δουλειάς του αμερικανού χημικού Δρ. Roger Y. Tsien ο οποίος είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 2008 για την απομόνωση αυτής της πράσινης φωσφορίζουσας πρωτεΐνης των μεδουσών.

Ο καθηγητής Maitland αναφέρει ότι όταν έμαθαν για την εργασία του Δρ. Tsien κατάλαβαν με ποιο τρόπο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στη διάγνωση του καρκίνου. Οι ακτίνες Χ για παράδειγμα, αναφέρει, δυσκολεύονται να διεισδύσουν σε βάθος στον ιστό και στα κόκαλα και συνεπώς είναι δύσκολη η διάγνωση του επικίνδυνου μικροσκοπικού καρκίνου στα οστά. Η διαδικασία που αναπτύχθηκε, προσθέτει, πιστεύεται ότι θα επιτρέψει την πιο έγκαιρη διάγνωση.

Green fluorescent protein, GFP
Ιοί που εμπεριέχουν τις πρωτεΐνες προγραμματίζονται να προσαρτηθούν σε μικροσκοπικές δέσμες καρκινικών κυττάρων που είναι διασκορπισμένες σε ολόκληρο το σώμα και είναι πολύ μικρές για να εντοπιστούν με τις κλασικές τεχνικές σάρωσης. Αλλά οι ιοί αναπτύσσονται και κατά τη διαδικασία αυτή παράγουν όλο και περισσότερη από τη φωσφορίζουσα πρωτεΐνη. Με την ενεργοποίηση μιας ειδικά σχεδιασμένης κάμερας οι πρωτεΐνες φωτίζονται και μπορούν να εντοπιστούν τα καρκινικά κύτταρα, εξηγεί ο Maitland.

Οι ερευνητές, χρησιμοποίησαν μια διαφοροποιημένη εκδοχή της πρωτεΐνης GFP και έτσι εμφανίζεται σαν κόκκινη ή μπλε, σε αντίθεση με το αρχικό πράσινο. Η επιστημονική ομάδα, αναμένει η καινοτόμος μέθοδος να είναι έτοιμη για κλινικές δοκιμές, μέσα σε πέντε χρόνια εάν, βέβαια, ξεπεραστεί το πρόβλημα διαθεσιμότητας τόσο εξειδικευμένων καμερών.

Η πράσινη φθορίζουσα πρωτεΐνη (Green fluorescent protein, GFP), ανακαλύφθηκε το 1962 στην επιβλητική μέδουσα (τσούχτρα, jelly-fish) Aequorea Victoria από τον Ιάπωνα επιστήμονα Osamu Shimomura.

Πηγές: cosmo.gr , enet.gr , chem.uoa.gr , wikipedia.org

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails