• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Και εγένετο... το ολόγραμμα


Αναζήτηση Θέματος


Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα παρουσίασε στο περιοδικό "Nature" το πρώτο τρισδιάστατο ολόγραμμα, μια κινούμενη εικόνα, που για να τη δούμε δε χρειαζόμαστε ούτε ειδικά γυαλιά ούτε καμία άλλη συσκευή.

Holographic three-dimensional telepresence
using large-area photorefractive polymer
Μέχρι τώρα, τα κλασικά ολογράμματα ήταν μια εικόνα δισδιάστατη που εμφανιζόταν αποκλειστικά και μόνο σε επιφάνεια, χωρίς να μπορεί να κινείται.

“Η ολογραφική τηλεπαρουσίαση πλέον περιλαμβάνει τη δυνατότητα να μπορούμε να καταγράψουμε μια τρισδιάστατη εικόνα σε μια τοποθεσία και να τη δείξουμε σε κάποια άλλη τοποθεσία, σε πραγματικό χρόνο, οπουδήποτε στον κόσμο”, είπε με υπερηφάνεια ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής Nasser Peyghambarian.

“Στην καρδιά του συστήματος βρίσκεται μια οθόνη που είναι κατασκευασμένη από ένα καινοτόμο φωτοδιαθλαστικό υλικό, που μπορεί να ανανεώνει τα ολογράμματα κάθε δύο δευτερόλεπτα, Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιτύχει μια ταχύτητα σχεδόν πραγματικού χρόνου”, συμπλήρωσε.
  • Η συσκευή αυτή χρησιμοποιεί μια οθόνη 10 ιντσών μέχρι στιγμής, αλλά η ομάδα δοκιμάζει ήδη με επιτυχία μια μεγαλύτερη οθόνη 17 ιντσών.
  • Η εικόνα καταγράφεται με τη χρήση μιας σειράς από κανονικές κάμερες, όπου κάθε μια από αυτές βλέπει το αντικείμενο από διαφορετική οπτική γωνία. Όσες περισσότερες κάμερες χρησιμοποιούνται, τόσο πιο τελειοποιημένη βγαίνει η παρουσίαση του ολογράμματος.
  • Αυτή η πληροφορία κωδικοποιείται σε ένα δέσμη λέιζερ, η οποία συνδέεται με μια άλλη δέσμη που χρησιμοποιείται ως αναφορά.
  • Το τελικό αποτέλεσμα καταγράφεται σε ένα φωτοδιαθλαστικό πολυμερές, το οποίο δημιουργεί και αποθηκεύει την εικόνα.
  • Κάθε παλμός του λέιζερ καταγράφει ένα ξεχωριστό hogel στο πολυμερές. Το Hogel είναι κάτι σαν ένα τρισδιάστατο pixel.
Το ολόγραμμα που τελικά σχηματίζεται χάνεται μετά από μερικά λεπτά ή δευτερόλεπτα, ενώ μπορεί να σβηστεί και να αντικατασταθεί από άλλη εικόνα.

Πηγές: cosmo.gr , nature.com , AgroGreco

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails