• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Κορύφωση της βροχής των διαττόντων Λεοντιδών στις 17 και 18 Νοεμβρίου


Αναζήτηση Θέματος


Στις 17 και 18 Νοεμβρίου, δηλαδή, Τετάρτη και Πέμπτη βράδυ, αναμένεται να κορυφωθεί το φαινόμενο της βροχής των διαττόντων Λεοντιδών στο νυχτερινό ουρανό.

Ξυλογραφία η οποία αναπαριστά
την καταιγίδα των Λεοντιδών στις
12 Νοεμβρίου 1799.
Έτσι και στην Ελλάδα, θα υπάρξει η ευκαιρία να παρατηρηθεί στον ουρανό, ανάλογα βέβαια και με τις κατά τόπους καιρικές συνθήκες, η πιο θεαματική από όλες τις «βροχές» διαττόντων, των Λεοντιδών (Leonids). Η κορύφωση της βροχής αναμένεται τη νύχτα της 17ης και 18ης Νοεμβρίου και καλύτερη στιγμή παρατήρησης θεωρείται λίγο πριν το ξημέρωμα.

Η «βροχή» των Λεοντιδών διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες (7 έως 28 Νοεμβρίου) και κορυφώνεται στις 17 και 18 Νοεμβρίου. Τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» προέρχονται από τον κομήτη «55P/Tempel-Tuttle» ή «1866 Ι», αλλά επειδή φαίνεται να προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα, γι' αυτό το λόγο πήραν και το όνομά του.

Ο ρυθμός πτώσης των φωτεινών ιχνών υπολογίζεται σε 15 ανά ώρα κατά μέσο όρο (με ταχύτητα περίπου 71 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο).

Οι Λεοντίδες ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες «βροχές» διαττόντων (π.χ. Περσείδες, Αιγοκερίδες, Ωριωνίδες, Yδροχοΐδες κ.α.) επειδή η τροχιά του κομήτη Tempel-Tuttle, από τον οποίο προέρχονται, έχει αντίθετη φορά από αυτήν της Γης, με συνέπεια τα θραύσματά του, να συγκρούονται με τη Γη μετωπικά, με ταχύτητα σχεδόν διπλάσια από αυτή άλλων διαττόντων. Αναπτύσσεται, έτσι, μια μεγαλύτερη θερμοκρασία λόγω της τριβής κατά τη διέλευση των μετεώρων μέσω της γήινης ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα τα «πεφταστέρια» να καίγονται πιο έντονα και να εκπέμπουν περισσότερη λάμψη κατά την πτώση τους.

Από ιστορικής άποψης, οι Λεοντίδες έχουν προκαλέσει από τα πιο θεαματικά φαινόμενα στον γήινο ουρανό, ιδίως μεταξύ της περιόδου 1998 - 2002, όπου εξελίχτηκαν σε πραγματική «θύελλα» μετεώρων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι «θύελλες» λαμβάνουν χώρα περιοδικώς, ανά 33 χρόνια περίπου. Η τελευταία θεαματική «θύελλα» συνέβη το 2002, συνεπώς η επόμενη προβλέπεται περίπου το 2035. Φέτος αναμένεται πιο ήπια δραστηριότητα.
Διάττοντες Λεοντίδες (Leonids, 17 Νοεμβρίου)

Η απαρχή της σύγχρονης αστρονομίας των διαττόντων εγκαινιάστηκε κατά την διάρκεια της θεαματικής βροχής των Λεοντιδών η οποία παρατηρήθηκε από την Ανατολική Βόρεια Αμερική τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Νοεμβρίου του 1833. Αναφορές της εποχής συγκεντρώθηκαν και εκδόθηκαν το 1834 από τον Denison Olmsted (1791-1859), καθηγητή φυσικής φιλοσοφίας του Yale.

Πηγές: tovima.gr , hellas-astro.gr , nightskyobserver.com , wikipedia.org

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails