• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Επετεύχθη εξάλειψη του τύφου των βοοειδών όπως υποστηρίζει ο FAO


Αναζήτηση Θέματος


Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ανακοίνωσε ότι πιθανότατα επετεύχθη εξολόθρευση του θανατηφόρου ιού "τύφος των βοοειδών", σύμφωνα με την εκτίμηση επιστημόνων χάρη σε ένα εντατικό πρόγραμμα εξετάσεων και εμβολιασμών.

Επιδημία του τύφου των βοοειδών (1900)
Αν οι εκτιμήσεις των επιστημόνων επιβεβαιωθούν, ο τύφος των βοοειδών είναι η δεύτερη ιογενής ασθένεια που εξαλείφεται από τον άνθρωπο, έπειτα από τον ιό της ευλογιάς. Επίσημη ανακοίνωση ωστόσο για το θέμα αναμένεται να γίνει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων το 2011.

«Από τα μέσα του 2010, o FAO είναι πεπεισμένος ότι ο ιός του τύφου των βοοειδών έχει εξαλειφθεί από την Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αραβική Χερσόνησο και την Αφρική» αναφέρει η τελευταία έκθεση προόδου για το θέμα.

Ο ιός RPV της ασθένειας προκαλεί πυρετό, έλκη στη στοματική κοιλότητα, διάρροιες, νέκρωση των λεμφαδένων και τελικώς το θάνατο. Όταν "ταξίδεψε" στην Αφρική στα τέλη του 19ου αιώνα, αποδεκάτισε το 80% με 90% των αγελάδων και και των βούβαλων που εκτρέφονταν στην ήπειρο.

Η εξάλειψη του ιού χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία της κτηνιατρικής και αναμένεται να σώσει τις ζωές και τα εισοδήματα εκατομμυρίων ανθρώπων χαμηλού εισοδήματος.

Ο τύφος των βοοειδών είναι μια από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες για τις αγελάδες. Κανονικά οι επτά στις 10 αγελάδες που προσβάλλονται από τον ιό θα πέθαιναν, όμως τη δεκαετία του ’60 ο κτηνίατρος Walter Plowright ανέπτυξε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο που κατέστησε την ασθένεια ελεγχόμενη.

Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια ο ιός δεν κατάφερε να εξαλειφθεί επειδή δεν υπήρχε συντονισμός και οι χώρες προχωρούσαν μεμονωμένα σε εμβολιασμούς, καταστέλλοντας περιοδικά την ασθένεια. Πρόοδος σημειώθηκε μόνο όταν άρχισαν να υλοποιούνται συντονισμένα προγράμματα για την καταπολέμηση του τύφου των βοοειδών.

Η επιτυχία του τελευταίου προγράμματος του FAO οφείλεται όχι μόνο στον καλύτερο συντονισμό, αλλά και στη διάθεση μιας απλής εξέτασης που επιτρέπει στους φτωχούς εκτροφείς να αναγνωρίζουν μόνοι τους τα άρρωστα ζώα.

O OHE επιβεβαίωσε την οριστική εξάλειψη της ευλογιάς το 1979. Η επόμενη ιογενής ανθρώπινη ασθένεια που αναμένεται να εξαλειφθεί σχετικά σύντομα από τον πλανήτη είναι η πολιομυελίτιδα.

Πηγές: BBC , econews.gr , tovima.gr

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails