• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Παραγωγή βιοαερίου από κριθάρι κι από οικιακά λύματα με σκοπό τη θέρμανση νοικοκυριών στη Βρετανία


Αναζήτηση Θέματος


Μια ζυθοποιία στο Suffolk της ανατολικής Βρετανίας επιχείρησε πριν λίγες μέρες να μετατρέψει τα απόβλητα από την μπύρα που παρασκευάζει, σε βιοαέριο με αποτέλεσμα, η ενέργεια που παρήχθη μπόρεσε να καλύψει της ενεργειακές ανάγκες σε θέρμανση και μαγείρεμα 235 νοικοκυριών.

Βιοαέριο από απορρίμματα ζυθοποιίας
Το πρόγραμμα της ζυθοποιίας "Adnams" στο Σάουθγουολντ του Σάφολκ, υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία φυσικού αερίου "British Gas". Τα απορρίμματα από το κριθάρι που χρησιμοποιείται στην παρασκευή της μπύρας μετατράπηκαν επιτυχώς σε βιοαέριο, το οποίο μάλιστα διοχετεύτηκε στο εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τη ζυθοποιία, τα απορρίμματα που παράγονται από την παρασκευή 150 λίτρων μπύρας ισοδυναμούν με την ενέργεια για θέρμανση και μαγείρεμα που καταναλώνει ένα νοικοκυριό. Η μονάδα της ζυθοποιίας αναμένεται να καλύψει τη λειτουργία της και την κίνηση των φορτηγών της με την πράσινη ενέργεια που θα παράγει η ίδια, ενώ θα διοχετεύει το 60% του βιοαερίου στο εθνικό δίκτυο.

Το βιοαέριο αποτρέπει τη χρήση φυσικού αερίου, άνθρακα και πετρελαίου, υπεύθυνων για τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Παράγεται από τη ζύμωση οργανικών υλικών, ζωικών και φυτικών (μεθανοποίηση). Αρκετές χιλιάδες εργοστάσια μεθανοποίησης λειτουργούν ήδη στην Ευρώπη, με γεωργικά, βιομηχανικά και οικιακά οργανικά απόβλητα.

Επίσης, ένα δεύτερο πρόγραμμα χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ξεκινά στην πόλη Oxfordshire της νότιας Αγγλίας. Άρχισε να λειτουργεί ένα εργοστάσιο μετατροπής των ακάθαρτων υδάτων σε βιοαέριο. Η χρήση αναεροβικών ενζύμων, που μετατρέπουν τα λύματα σε καύσιμο, ικανό να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, έχει αποδειχθεί πρακτικά και αξιοποιείται ήδη σε μικρή κλίμακα σε διάφορα σημεία της χώρας.

Παραγωγή βιομεθανίου στη νότια Αγγλία
Οι κάτοικοι των σπιτιών της πόλης που χρησιμοποιούν για τη θέρμανσή τους φυσικό αέριο θα ζεσταίνονται με ένα αέριο που θα είναι προϊόν οικιακών (ανθρώπινων) λυμάτων και μάλιστα των δικών τους λυμάτων. Το σύστημα θα ανακυκλώνει τα οικιακά λύματα των κατοίκων της πόλης για να παράγει βιομεθάνιο το οποίο θα διοχετεύεται στη συνέχεια πίσω στα σπίτια τους μέσω του εθνικού δικτύου φυσικού αερίου.

Σε πρώτη φάση το βιομεθάνιο θα διοχετευθεί σε 200 σπίτια του Οξφορντσάιρ και αν όλα πάνε καλά το σύστημα θα επεκταθεί όχι μόνο στην υπόλοιπη πόλη αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.

Πηγές: cosmo.gr , milamouprasina.gr

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails