• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Λακτοβάκιλλοι γιαουρτιού με νανοσωματίδια... κατά ιών


Αναζήτηση Θέματος


Οι λακτοβάκιλλοι -βακτήρια που υπάρχουν με φυσικό τρόπο στο γιαούρτι-, αν «εξοπλιστούν» με μικροσκοπικά νανοσωματίδια αργύρου, θα μπορούν μελλοντικά να αντιμετωπίζουν διάφορους ιούς, ακόμα και εκείνους ενός κοινού κρυολογήματος, σύμφωνα με μια νέα βελγική επιστημονική έρευνα, η οποία όμως εγείρει και ανησυχίες για πιθανές παρενέργειές της στον ανθρώπινο οργανισμό.

Λακτοβάκιλλοι (Lactic acid bacteria)
Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ήδη ότι αυτά τα «ασημένια» -κατά τα άλλα ακίνδυνα- βακτήρια του γιαουρτιού μπορούν να καταστήσουν ορισμένους ιούς (νοροϊούς) ανίκανους να μολύνουν τον οργανισμό οι οποίοι αποτελούν την αιτία στο 90% των περιστατικών γαστρεντερίτιδας διεθνώς.

Ο επικεφαλής της έρευνας, μικροβιολόγος του πανεπιστημίου της Γάνδης καθηγητής Βίλι Βερστρέτε, κατά την παρουσίαση της έρευνας σε συνέδριο της Εταιρείας Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας στο Λονδίνο, ανέφερε πως τα βακτήρια θα μπορούσαν να χορηγούνται με μορφή ρινικού σπρέι, αλλά και απολυμαντικών για τα χέρια, ενώ η σύμφωνα με τη βρετανική «Telegraph» ανοίγεται πιθανώς ο δρόμος για να καταπολεμηθούν και άλλοι ιοί με την ίδια μέθοδο, όπως της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος

Τα χρησιμοποιούμενα βακτήρια-λακτοβάκιλλοι (Lactic acid bacteria) θεωρούνται «φιλικά» στον άνθρωπο και χάρη σε αυτά το γιαούρτι βοηθά στη χώνεψη. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν καλλιεργούνται σε διάλυμα ιόντων αργύρου, στα βακτήρια προσκολλώνται μικροσκοπικά σωματίδια αργύρου, 10.000 φορές μικρότερα από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας.

Η χρήση νανοσωματιδίων μέσα στο σώμα έχει όμως εγείρει επιφυλάξεις λόγω φόβων για την πιθανή δημιουργία παρενεργειών στην υγεία του ανθρώπου, γι’ αυτό ακριβώς οι Βέλγοι επιστήμονες βρήκαν ένα τρόπο να προσκολλούν τα νανοσωματίδια του αργύρου πάνω στην επιφάνεια των βακτηρίων του γιαουρτιού, ώστε αυτά να μην είναι ελεύθερα να κυκλοφορούν μέσα στον οργανισμό.

Αν και τελικώς, τα ίδια τα βακτήρια πεθαίνουν εξαιτίας των «ασημένιων» νανοσωματιδίων, τα νεκρά κελύφη τους που καταστρέφουν τους ιούς, μπορούν να ενσωματωθούν σε σπρέι ή διαλύματα (κάθε νανοσωματίδιο περιέχει περίπου 15.000 άτομα αργύρου).

Τέτοιου είδους νανοσωματίδια αργύρου ήδη χρησιμοποιούνται σε αντιμικροβιακά αθλητικά ρούχα, για να μειώσουν την άσχημη μυρωδιά τους και να διατηρήσουν την υγιεινή κατάσταση του αθλητή.

Όμως η διείσδυσή τους στο ανθρώπινο σώμα έχει προκαλέσει ανησυχίες, καθώς ο άργυρος, σε σχετικά μεγάλες ποσότητες, είναι γνωστό ότι κάνει ζημιά στο ήπαρ, τα νεφρά και τους πνεύμονες. Υπάρχουν, επίσης, φόβοι ότι το μικρό μέγεθος των νανοσωματιδίων θα τους επιτρέψει να «τρυπώσουν» και σε άλλα ευαίσθητα όργανα του σώματος και να προκαλέσουν βλάβες.

Γι’ αυτό άλλωστε, οι βέλγοι ερευνητές «πρόσδεσαν» τα νανοσωματίδια στα βακτήρια, ώστε να μην είναι τόσο μικρά. Η ομάδα του καθηγητή Βελστρέτε ήδη συνεργάζεται με φαρμακευτικές εταιρίες (Janssen και Johnson and Johnson) για να αναπτύξει περαιτέρω τη νέα τεχνολογία κατά των ιών.

Η ομάδα του καθηγητή Βελστρέτε συνεργάζεται με φαρμακευτικές εταιρίες για να αναπτύξει περαιτέρω τη νέα τεχνολογία κατά των ιών, ενώ αναζητά ταυτόχρονα κι άλλα είδη βακτηρίων, πέρα από αυτά του γιαουρτιού, που να μπορούν να περάσουν μέσα από το έντερο μαζί με τα νανοσωματίδια.

Πηγές: enet.gr , tvxs.gr

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails