• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Nozema και IIV6: Συνεργασία στη μυστηριώδη μαζική εξόντωση των μελισσών ?


Αναζήτηση Θέματος


Ειδικοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μοντάνα υποστηρίζουν ότι εντόπισαν την αιτία της μυστηριώδους μαζικής εξόντωσης των πληθυσμών των μελισσών τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

 Νosema και ΙΙV6 κατά μελισσών
Οι ερευνητές θεωρούν ότι η εξόντωση των μελισσών οφείλεται στην επίθεση που δέχονται από έναν ιό αλλά κι από ένα πρωτόζωο ταυτόχρονα. Οπως εκτιμούν, ιός και πρωτόζωο «συνεργάζονται» οδηγώντας στον θάνατο τις μέλισσες. Οι ειδικοί αποφάσισαν να ερευνήσουν την πιθανότητα η εξόντωση των μελισσών να οφείλεται σε λοιμώξεις από ιούς ή άλλα παράσιτα και γι' αυτό το λόγο ξεκίνησαν τη μελέτη μελισσιών που είχαν τοποθετήσει εντός των εργαστηρίων τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η εξόντωση των μελισσών οφείλεται στη «συνεργασία» του ιού ΙΙV6 και του πρωτόζωου Νosema. Τόσο ο ιός όσο και το πρωτόζωο μπορούν το καθένα ξεχωριστά να οδηγήσουν στο θάνατο μια μέλισσα, αλλά η μαζική εξόντωση, όπως αυτή εκδηλώνεται από το 2006 και μετά, στους πληθυσμούς των μελισσών, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ταυτόχρονη δράση τους, όπως υποστηρίζεται.

Για να επιβεβαιώσουν την ανακάλυψή τους οι ειδικοί, θα πραγματοποιήσουν και έρευνα εκτός εργαστηρίου, μελετώντας μελίσσια που βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να βρουν την εξήγηση για την κατάρρευση των μελισσιών, η οποία έχει ονομαστεί «διαταραχή κατάρρευσης αποικίας». Το πρόβλημα είναι τεράστιο και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στις ΗΠΑ την τελευταία τριετία έχει εξοντωθεί το ένα τρίτο των πληθυσμών των μελισσών.

Πηγή: tovima.gr (Στο συγκεκριμένο άρθρο της πηγής αναφέρεται λανθασμένα ότι το Nosema είναι μύκητας ενώ στην πραγματικότητα είναι πρωτόζωο)

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails