• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Γρίπη Η1Ν1: Ο ιός έκανε το εμβόλιο ή... το εμβόλιο τον ιό; Ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Αναζήτηση Θέματος


Η πολυσυζητημένη γρίπη Η1Ν1 αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης σε ειδική ακρόαση που οργανώθηκε στις 5 Οκτωβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συμμετοχή ευρωβουλευτών και εμπειρογνωμόνων όπου εξετάσθηκαν η αντιμετώπιση της επιδημίας, ο εμβολιασμός 45 εκατομμυρίων Ευρωπαίων και τα τεράστια αποθέματα εμβολίων που έμειναν αδιάθετα, ενώ πολλοί επεσήμαναν ότι η ενημέρωση του κοινού μάλλον ενέτεινε τη σύγχυση.

Ιός H1N1
Στην έναρξη της συνάντησης, ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος, Jo Leinen, σημείωσε ότι "έγινε μεγάλος θόρυβος αλλά ευτυχώς τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα" κάτι που όμως με τη σειρά του γέννησε σειρά ερωτημάτων.

Η υπεύθυνη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την Ευρώπη, Zsuzsanna Jakab, σημείωσε στην παρέμβασή της ότι η πληροφόρηση ήταν πολύ περιορισμένη κι έτσι "Προετοιμαστήκαμε για τα χειρότερα... Πρέπει να φανούμε πιο ευέλικτοι στο μέλλον", επεσήμανε.

Πολλοί ευρωβουλευτές ρώτησαν για το κόστος των εμβολίων και υπογράμμισαν τη σημασία της διαφάνειας στην προμήθεια τόσο μεγάλων ποσοτήτων.

Η Marisa Matias (Εν. Ευρ. Αριστερά) Πορτογαλία, σημείωσε "τα τεράστια κονδύλια που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά εμβολίων που έμειναν αχρησιμοποίητα" ενώ από το ΕΛΚ, ο Σλοβένος Alojz Peterle, ρώτησε δεικτικά "ο ιός έκανε το εμβόλιο ή το εμβόλιο τον ιό;".

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Corinne Lepage, ζήτησε να διασφαλισθεί η πλήρης ανεξαρτησία εμπειρογνωμόνων και εταιριών παρασκευής των εμβολίων, ενώ η Βρετανίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Glennis Willmott, προσέθεσε ότι "ο βαθμός διαφάνειας και οι δεσμοί με τη φαρμακοβιομηχανία πρέπει να διευκρινισθούν καθώς υπάρχουν απόλυτα θεμιτά ερωτήματα τόσο σε θέματα διαφάνειας όσο και για τις αποφάσεις που ελήφθησαν".

Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι σε επίπεδο επικοινωνίας με το κοινό τα πράγματα "πήγαν πολύ άσχημα", όπως το έθεσε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Paola Testori Coggi, επισημαίνοντας ότι ακόμα και το όνομα του ιού προκάλεσε σύγχυση καθώς χρησιμοποιήθηκαν εναλλάξ τα "γρίπη των χοίρων", "μεξικανική γρίπη" και άλλα, με κάθε χώρα να εφευρίσκει εν πολλοίς τη δική της ονομασία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων, Marc Sprenger, σημείωσε και αυτός ότι χρειάζεται βελτίωση σε επίπεδο επικοινωνίας, μεταξύ άλλων καλύτερη κατανόηση ποια Μέσα Ενημέρωσης είναι τα καλύτερα για την άμεση επικοινωνία με το κοινό. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, "είναι κρίσιμος ο ρόλος των εργαζομένων στον τομέα της υγείας".

Οι τιμές των εμβολίων διέφεραν από χώρα σε χώρα. Γιατί;

Η1Ν1: Ο ιός έκανε το εμβόλιο ή...
το εμβόλιο τον ιό;
Κατά τη διάρκεια της κρίσης κατέστη σαφές ότι η τιμή των εμβολίων διέφεραν από χώρα σε χώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε μάλιστα προχωρήσει τότε σε ανάλυση των διαφορετικών μεθόδων των κρατών μελών σε επίπεδο δημόσιων προμηθειών, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η διακύμανση της τιμής οφειλόταν σε σειρά παραμέτρων, μεταξύ των οποίων οι ποσότητες που αγόρασε κάθε κράτος μέλος. Όλοι οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι στο μέλλον θα πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα από κοινού προμήθειας τέτοιων εμβολίων.

Η Επιτροπή πρόκειται να καταθέσει το 2011 πρόταση κανονισμού, εξετάζοντας μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο κοινής προμήθειας εμβολίων σε περιπτώσεις πανδημίας, καθώς και τη βελτίωση των μηχανισμών επικοινωνίας με τους πολίτες αλλά και τους επαγγελματίες της υγείας.

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Michèle Rivasi, ετοιμάζει έκθεση για την όλη υπόθεση του Η1Ν1 που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο στην επιτροπή Περιβάλλοντος και Υγείας του ΕΚ.

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails