• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Η φυτική ουσία λουτεολίνη στο σέλινο βοηθά στη μείωση απώλειας μνήμης


Αναζήτηση Θέματος


Μια φυτική ουσία, η λουτεολίνη (ωχρολίνη) η οποία περιέχεται σε υψηλές ποσότητες στο σέλινο, μπορεί να καταπολεμήσει την απώλεια της μνήμης που παρατηρείται με το πέρασμα της ηλικίας, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Σέλινο (Apium graveolens)
Η μελέτη του πανεπιστημίου του Ιλινόις, υπό τον καθηγητή Ρόντνεϊ Τζόνσον, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό διατροφολογίας “Journal of Nutrition”, σύμφωνα με τη βρετανική «Daily Mail», διαπίστωσε ότι η φυτική ουσία λουτεολίνη που περιέχεται κυρίως στο σέλινο, αλλά και στην πιπεριά, μειώνει τις φλεγμονές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία και οδηγούν σε προβλήματα μνήμης.

Τα εργαστηριακά πειράματα με ποντίκια έδειξαν ότι η ουσία «φρενάρει» την απελευθέρωση εκείνων των μορίων που προκαλούν τη φλεγμονή. Τα πειραματόζωα τράφηκαν με τροφές που περιείχαν λουτεολίνη (Luteolin) επί τέσσερις εβδομάδες και αποδείχτηκε ότι, στη συνέχεια, τα γηραιότερα ποντίκια, που είχαν καταναλώσει τη συγκεκριμένη φυτική ουσία, τα κατάφεραν καλύτερα σε διάφορα τεστ μάθησης και μνήμης ακόμα και σε σχέση με πιο νεαρά ποντίκια που δεν είχαν φάει λουτεολίνη.

Το επίπεδο της φλεγμονής στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων ποντικιών που είχαν τραφεί με λουτεολίνη, ήταν παρόμοιο με αυτό των πολύ νεαρότερων πειραματόζωων.

Abstract επιστημονικής εργασίας: jn.nutrition.org

Λουτεολίνη:
2-(3,4-Dihydroxyphenyl)-
-5,7-dihydroxy-4-chromenone
Πηγές: dailymail.com , AgroGreco

σχόλια (0)
Next Next Next
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails