• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

FAO: Αύξηση στις τιμές τροφίμων για την επόμενη δεκαετία και ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων


Αναζήτηση Θέματος


Αύξηση σε ποσοστό 15% - 40% σε σχέση με τα ανώτατα επίπεδα της περιόδου 1997 -2006 θα κυμανθούν οι τιμές των σιτηρών κατά μέσο όρο, τα επόμενα δέκα χρόνια, σύμφωνα με την ετήσια κοινή έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας FAO και του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (Organisation for Economic Co -operation and Development - O.E.C.D.).

Αύξηση τιμών τροφίμων
Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έκθεση οι πραγματικές τιμές για τα φυτικά έλαια αναμένεται να αυξηθούν σε ποσοστό πάνω από 40%. Οι τιμές παραγωγού στα γαλακτοκομικών υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν κατά μέσο όρο μεταξύ 16% - 45% υψηλότερα. Πτώση, ωστόσο, καταγράφουν οι τιμές παραγωγού αγροτικών αγαθών σε σύγκριση με το ρεκόρ ανόδου που σημείωσαν πριν δύο χρόνια σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας F.A.O. Παρ' όλα αυτά, οι τιμές είναι απίθανο να πέσουν στα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Οι αυξήσεις στις τιμές των ζώντων ζώων για τα επόμενα δέκα χρόνια αναμένεται να είναι λιγότερο έντονες, ωστόσο η παγκόσμια ζήτηση για κρέατα αναπτύσσεται γρηγορότερα σε σύγκριση με άλλα αγροτικά αγαθά αφενός μεν λόγω της αύξησης του πλούτου, αφετέρου δε εξαιτίας της αλλαγής διατροφικών συνηθειών στις αναδυόμενες οικονομίες.

Η έκθεση του F.A.O. προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή αγροτικών αγαθών θα αυξάνεται με πιο αργούς ρυθμούς κατά την επόμενη δεκαετία σε σύγκριση με τα προηγούμενα δέκα χρόνια, αλλά σε κάθε περίπτωση παραμένει στον σωστό δρόμο. Η Βραζιλία είναι μακράν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη παραγωγός χώρα σε τρόφιμα, με την παραγωγή της να αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 40% από σήμερα μέχρι το 2019. Αύξηση της παραγωγής αναμένεται σε ποσοστό πάνω από 20% για την Κίνα, την Ινδία, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η έκθεση επισημαίνει ότι παρά το γεγονός πως παγκοσμίως παράγονται αρκετά τρόφιμα για να καλυφθεί η ζήτηση, οι πρόσφατες ανατιμήσεις των τιμών σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση συνέβαλαν στην αύξηση της ανέχειας και την ανασφάλειας για την εύρεση τροφίμων.

Δείτε λεπτομερώς την Έκθεση του FAO


Πηγές: FAO , Αγρότυπος


σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails