• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ: Aιτία σχηματισμού καταστροφικών σμηνών από τις ακρίδες


Αναζήτηση Θέματος


Πώς οι μοναχικές ακρίδες αποφασίζουν ξαφνικά να ενωθούν και να σχηματίσουν τα τεράστια σμήνη που μαστίζουν τις σοδειές σε μεγάλο μέρος του κόσμου; Έρευνα αποκάλυψε ότι η αλλαγή πυροδοτείται από τη σεροτονίνη, ένα νευροδιαβιβαστή γνωστό για το ρόλο του στην ανθρώπινη διάθεση.

Αριστερά:Ακρίδα σε σμήνος , Δεξιά: Η μοναχική ακρίδα
Όμως, παρόλο που το φαινόμενο είναι και σύνηθες και εντυπωσιακό, ο βιολογικός μηχανισμός του παρέμενε, μέχρι προσφάτως, άγνωστος. Η λύση του μυστηρίου δόθηκε από Άγγλους και Αυστραλούς ερευνητές των Πανεπιστημίων του Cambridge και της Oxford στη Βρετανία.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι ακρίδες της ερήμου (Schistocerca gregaria) είναι μοναχικά έντομα, χωρίς καμία διάθεση κοινωνικότητας. Όταν όμως η πυκνότητά τους σε μια περιοχή αυξηθεί πέρα από ένα κρίσιμο όριο, οι πράσινες ακρίδες ξαφνικά σκουραίνουν, αναπτύσσουν ισχυρούς πτητικούς μύες και σχηματίζουν καταστροφικά σμήνη.

Για τις ακρίδες, αυτή η συμπεριφορά είναι η έσχατη λύση, όταν μακροχρόνια ξηρασία τις αναγκάζει να περιοριστούν σε πολύ μικρές περιοχές, με ελάχιστη τροφή. Οπτικά ερεθίσματα, οσμές και η σωματική επαφή μεταξύ των ακρίδων συμβάλλουν στην εκκίνηση αυτής της διαδικασίας.


Οι ερευνητές επανέλαβαν την ίδια διαδικασία τεχνητώς, ξύνοντας τα πίσω πόδια των ακρίδων, και κατόπιν μελέτησαν τις βιοχημικές αλλαγές που πυροδοτήθηκαν στον εγκέφαλό τους. Εξέτασαν την επίδραση διαφόρων ουσιών στις ακρίδες και διαπίστωσαν ότι ο τεχνητός τριπλασιασμός των επιπέδων σεροτονίνης στο νευρικό τους σύστημα αρκεί για να πυροδοτήσει το σχηματισμό σμήνους. Αντιστρόφως, η χορήγηση ουσιών που μπλοκάρουν τη σεροτονίνη διατηρεί τα έντομα σε μοναχική κατάσταση ανεξάρτητα από την πυκνότητά τους στο χώρο.

Ιπτάμενα σκούρα σμήνη που εξαπλώνονται σε εκτάσεις δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων πλήττουν κατά καιρούς το 20% των χερσαίων περιοχών του πλανήτη, κυρίως στην Αφρική, την Ασία, την Αυστραλία και τις δυτικές ΗΠΑ.

Τα σμήνη των ακρίδων, τα οποία καλύπτουν εκτάσεις ακόμη και μεγαλύτερες από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κατά κανόνα αναχαιτίζονται με μεγάλες ποσότητες δηλητηρίων. Με τη νέα ανακάλυψη, ανοίγει ο δρόμος ώστε το μέλλον η «μάστιγα» να καταπολεμάται με ψεκασμό φαρμακευτικού σκευάσματος.

Πηγές: Associated Press , PathfinderTech


σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails