• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Χαρτογράφηση σημείων οικολογικού ενδιαφέροντος της Αφρικής από Έλληνες επιστήμονες και καλλιτέχνες


Αναζήτηση Θέματος


Έλληνες επιστήμονες και καλλιτέχνεςπρόκειται να διασχίσουν συνολικά 14.100 χιλιόμετρα αφρικανικής γης εντός 47 ημερών, με σκοπό την καταγραφή τουλάχιστον 31 σημείων οικολογικού ενδιαφέροντος της πλούσιας σε αποθέματα ηπείρου.

Αφρική:
Χαρτογράφηση οικολογικών σημείων

Πρόκειται για τη δεύτερη αποστολή της της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης "Green Project", μετά την αντίστοιχη στην Ασία το 2008. Αυτή τη φορά, θα ξεκινήσουν από το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής στις 15 Ιουλίου και θα διασχίσουν, κυρίως οδικώς, τουλάχιστον 15 αφρικανικές χώρες.

«Στόχος των ομάδων πληρωμάτων που συγκροτήσαμε είναι η καλλιτεχνική και επιστημονική καταγραφή σε τουλάχιστον 31 χαρακτηριστικά σημεία πράσινου ενδιαφέροντος» δηλώνει στην εφημερίδα τα «Τα Νέα» ο πρόεδρος της "Green Ρroject", δικηγόρος και φωτογράφος Γιάννης Τζώρτζης.

«Θα καταγράψουμε σε ντοκιμαντέρ και φωτογραφίες τους τοπικούς υδροηλεκτρικούς και γεωθερμικούς σταθμούς, αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, φράγματα και αρδευτικά έργα. Θα μελετήσουμε τόσο τις σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, όσο και τις παραδοσιακές πρακτικές, για παράδειγμα ο βιοκλιματικός τρόπος κατασκευής των κατοικιών ή η συλλογή βρόχινου νερού. Μας ενδιαφέρει να αποτυπώσουμε τη συμβολή τους στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και στη διαχείριση του νερού, να κατανοήσουμε πώς όλα αυτά επηρεάζουν, θετικά ή αρνητικά, τη ζωή των τοπικών κοινωνιών. Θα τους δωρίσουμε μάλιστα πιλοτικές εφαρμογές ΑΠΕ και θα τους παρουσιάσουμε ψηφιακές εκθέσεις περιβαλλοντικής τέχνης».

Χάρτης Αφρικής
(Click στη photo για μεγέθυνση)
«Τώρα τα πράγματα προβλέπονται ακόμα πιο δύσκολα σε σχέση με όσα βιώσαμε πρόπερσι, στο πρώτο περιβαλλοντικό ταξίδι μας από την Αθήνα στο Πεκίνο. Τότε είχαμε διανύσει 13.000 χιλιόμετρα σε 33 ημέρες, μέσα από οκτώ ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες. Η διαδρομή στην Αφρική είναι ιδιαίτερα απαιτητική, δεδομένου ότι απαιτεί εξάωρη ημερήσια οδική κίνηση για περίπου 12 ημέρες- ανά τμήμα της διαδρομής- με μοναδική ξεκούραση τη στάση για μία ημέρα στις πρωτεύουσες των χωρών. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε πολύ σε αυτό που όλοι μαζί έχουμε σχεδιάσει. Επιστημονικά και καλλιτεχνικά, ρίχνουμε το βάρος στο υδάτινο στοιχείο, στους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν γύρω από το νερό στην Αφρική» επισημαίνει.

Μετά τη Νότιο Αφρική, το πράσινο ταξίδι περιλαμβάνει:
Μποτσουάνα, Ζάμπια, Μαλάουι, Τανζανία, Ουγκάντα, Κένυα, Αιθιοπία και Σουδάν. Το πρόγραμμα προβλέπει ότι στις 30 Αυγούστου, το ταξίδι ολοκληρώνεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

«Συνολικά προβλέπεται να ταξιδέψουμε 25 άτομα, περιβαλλοντολόγοι, αρχιτέκτονες, φωτογράφοι, σκηνοθέτες, οπερατέρ και δημοσιογράφοι. Όσο για τον καιρό, θα περάσουμε από τρεις διαφορετικές ζώνες, κάτι που σημαίνει χειμώνα, βροχές, αλλά και θερμό καλοκαίρι» επισημαίνει στην εφημερίδα ο επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού της διαδρομής, οικονομολόγος Βασίλης Σακάς. «Σκοπός μας δεν είναι να διακινδυνέψουμε. Μελετήσαμε λεπτομερώς τις διαδρομές που θα ακολουθήσουμε, πήραμε πληροφορίες από έγκυρους τουριστικούς οδηγούς αλλά και από τις τοπικές αρχές και τις ελληνικές πρεσβείες. Δεν πάμε για τουρισμό, αλλά για να δούμε χρήσιμα και ενδιαφέροντα πράγματα. Δεν προβλέπονται ανέσεις αλλά συνεχές τρέξιμο. Μιλάμε για πολλά χιλιόμετρα καθημερινά, για πολύωρο στρίμωγμα στο αμάξι. Είναι όμως τέτοια η περιέργειά μου γι΄ αυτές τις χώρες, που δεν το λογαριάζω. Είναι η καλύτερη ευκαιρία για να διώξουμε και τις όποιες προκαταλήψεις μας» προσθέτει.

Το "Green Project" στην Αφρική τελεί υπό την αιγίδα της ελληνικής αντιπροσωπείας της UΝΕSCΟ, του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του υπουργείου Πολιτισμού, του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, του Δήμου Αθηναίων, της Εταιρείας Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης της Αθήνας και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ενώ έχει και τη στήριξη του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του υπουργείου Εξωτερικών. Χορηγοί προβλέπεται να καλύψουν το μεγαλύτερο κόστος του ταξιδιού.

Πηγή: tvxs.gr

σχόλια (0)
Next Next Next
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails