• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ - ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ "ΝΑΝΟ-ΤΡΟΦΙΜΩΝ"


Αναζήτηση Θέματος


Να μην επιτραπεί η χρήση νανο-υλικών στα τρόφιμα πριν αποδειχθούν αβλαβή ζητά η επιτροπή Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ).

Η νανοτεχνολογία προχωρά και τώρα αναπτύσσονται τρόφιμα βασισμένα στις παράξενες ιδιότητές της. Όμως πριν αυτά φθάσουν στην αγορά και το πιάτο μας θα πρέπει να υποβληθούν σε αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας τονίζει η επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ, που ζητά επίσης τον πλήρη αποκλεισμό από τη διατροφική αλυσίδα τροφίμων που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα και τους απογόνους τους.

Τα τρόφιμα που για τον ένα ή άλλο λόγο, λόγω των συστατικών τους, δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή ή και παγκόσμια διατροφική παράδοση, εντάσσονται στην κατηγορία των λεγόμενων "καινοτόμων" τροφίμων και, από το 1997, χρειάζονται ειδική άδεια πριν εισέλθουν στην αγορά, αν μη τι άλλο για λόγους προστασίας της υγείας των καταναλωτών.

Όμως η έκφραση "καινοτόμα" αποκτά πλέον εντελώς νέα διάσταση καθώς η αδιάκοπη εξέλιξη της τεχνολογίας έχει φέρει και τα τρόφιμα στον αστερισμό της νανοτεχνολογίας κάτι που θέτει εντελώς νέες προκλήσεις για εκείνους που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία της υγείας των καταναλωτών. Έτσι, στις 04-05-2010, η επιτροπή Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας του ΕΚ αποφάσισε με 42 ψήφους έναντι 2 και τρείς αποχές να μην επιτραπεί η ένταξή τους στον κατάλογο των εγκεκριμένων "καινοτόμων" διατροφικών προϊόντων, άρα η διοχέτευσή τους στην αγορά, μέχρι να υπάρξει καλύτερη κατανόηση των ιδιοτήτων και, ενδεχομένως, κινδύνων των νανο-υλικών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τους.

Αν η διατροφική νανοτεχνολογία μοιάζει με επιστημονική φαντασία, δεν είναι: ειδικές επιστρώσεις για τα φρούτα ώστε αυτά να μένουν φρέσκα περισσότερο ή ειδικά νανο-συστατικά στις κάθε λογής συσκευασμένες σάλτσες ώστε να μην κολλάνε στη συσκευασία (και να μην πηγαίνουν χαμένες ούτε οι τελευταίες σταγόνες που πάντα μένουν στον πάτο του μπουκαλιού) είναι μόνο δύο παραδείγματα τέτοιων νανο-υλικών.

Πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρίες τροφίμων στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ήδη προχωρούν την έρευνα σε τέτοια συστατικά και υλικά αν και προς το παρόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει εντοπίσει ούτε ένα που να κυκλοφορεί στην αγορά.

"Παρόλα αυτά επιμένουμε να μην επιτρέπουμε την είσοδο τέτοιων τροφίμων στην αγορά πριν ελεγχθεί διεξοδικά και πιστοποιηθεί η ασφάλειά τους", παρατήρησε η εισηγήτρια του ΕΚ για το θέμα, Kartika Liotard (Εν. Ευρ. Αριστερά, Ολλανδία).

Κρίνει επίσης απολύτως αναγκαία την πλήρη απαγόρευση της χρήσης κλωνοποιημένων ζώων για την παραγωγή τροφίμων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών ζητούν επίσης να περιληφθούν στον ίδιο κανονισμό περί καινοτόμων τροφίμων τα τρόφιμα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα και τους απογόνους τους, ενώ οι ευρωβουλευτές προωθούν χωριστή πρόταση που απλώς θα τα απαγορεύει.

Όπως και τα νανο-τρόφιμα, κλωνοποιημένα τρόφιμα δεν έχουν εντοπισθεί ακόμα στην αγορά, αν μη τι άλλο λόγω του πολύ υψηλού κόστους των κλωνοποιημένων ζώων και, όπως σημειώνει η κ. Liotard, "το ΕΚ επιθυμεί αυτό να συνεχισθεί"… Κατηγορεί δε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι "επιχειρεί να προωθήσει νομοθεσία για το θέμα χωρίς κανένα δημόσιο διάλογο. Είναι ένα θέμα που πρέπει να αποτελέσει το αντικείμενο χωριστού κανονισμού" συμπληρώνει.

"Θέλουμε να αποκλείσουμε και τα τρόφιμα από τους απογόνους κλωνοποιημένων ζώων γιατί είναι το προϊόν εξαιρετικά αμφιλεγόμενης διαδικασίας. Στόχος μας είναι να μην υποφέρουν άδικα τα ζώα και εφόσον δεν επιθυμούμε να γίνει κλωνοποίηση για την παραγωγή τροφίμων, εξ ίσου δεν επιθυμούμε να δούμε τρόφιμα από τους απογόνους κλωνοποιημένων ζώων", καταλήγει.




σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails