• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Βελτίωση απόδοσης σε καλλιέργεια βαμβακιού με εφαρμογή ιλύος


Αναζήτηση Θέματος


Γεωργική αξιοποίηση της ιλύος που παράγεται στις μονάδες βιολογικού καθαρισμού

Η εφαρμογή της ιλύος επιδρά θετικά στην απόδοση της καλλιέργειας βαμβακιού, αυξάνοντας την απόδοσή της, τουλάχιστον στα επίπεδα που επιτυγχάνονται με τη χρησιμοποίηση χημικών λιπασμάτων. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα έρευνας από το Ινστιτούτο Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών Λάρισας (ΙΧΤΕΛ) του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ).

Ειδικότερα, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ), ύστερα από διερεύνηση των εναλλακτικών δυνατοτήτων και αφού έλαβε υπόψη της τα αποτελέσματα της έρευνας που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας, αποφάσισε να εφαρμόσει την ιλύ της μονάδας βιολογικού καθαρισμού της πόλης της Λάρισας στη γεωργία.

Με τη μελέτη αυτή έγινε προσπάθεια υλοποίησης της σχετικής νομοθεσίας, που αναφέρεται στη γεωργική αξιοποίηση της επεξεργασμένης ιλύος της μονάδας βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑ Λάρισας, στην πράξη, με την πραγματοποίηση πιλοτικής εφαρμογής σε καλλιέργεια βαμβακιού.

Αρχικά, έγινε συνοπτική παρουσίαση της υφιστάμενης ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας. Σε συνεργασία με παραγωγό που διέθεσε το αγρόκτημά του σε γειτονική περιοχή, ακολουθήθηκαν σχολαστικά όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες από την Κοινή Υπουργική Απόφαση και εφαρμόσθηκε ιλύς, πιλοτικά, σε αγρό 80 στρ. στην περιοχή Κουλούρι Λάρισας, στον οποίο καλλιεργήθηκε βαμβάκι.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εφαρμογή της ιλύος επιδρά θετικά στην απόδοση της καλλιέργειας βαμβακιού αυξάνοντας την απόδοσή της, τουλάχιστον στα επίπεδα που επιτυγχάνονται με τη χρησιμοποίηση χημικών λιπασμάτων. Επίσης, η ιλύς βελτιώνει τη γονιμότητα του εδάφους εφοδιάζοντάς το με τα βασικά θρεπτικά στοιχεία και μεταλλικά στοιχεία. Η εφαρμογή της ιλύος δεν επιβαρύνει σημαντικά το έδαφος με βαρέα μέταλλα και δεν δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα.

Η διαχείριση των αποβλήτων που παράγονται στις μονάδες βιολογικού καθαρισμού των πόλεων, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Οι συνήθεις πρακτικές που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα στη χώρα μας είναι για μεν τα υγρά επεξεργασμένα απόβλητα η απόρριψη σε παρακειμένους ποταμούς για δε τα στερεά η απόθεση σε χωματερές.

Άλλες προσφερόμενες δυνατότητες είναι η χρησιμοποίηση των υγρών για άρδευση και η ξήρανση και καύση των στερεών. Σε ό,τι αφορά τα στερεά απόβλητα, από όλες τις υφιστάμενες εναλλακτικές δυνατότητες, η γεωργική χρησιμοποίησή τους αποτελεί μία από τις πλέον ορθολογικές επιλογές, που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του υπόλοιπου κόσμου.

Για τον σκοπό αυτό, έχει εκδοθεί και είναι σε ισχύ- από εικοσαετίας και πλέον- σχετική νομοθεσία, η οποία καθορίζει τους όρους χρησιμοποίησης των υλικών αυτών. Μέσω αυτής της νομοθεσίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ιλύς των αστικών λυμάτων χρησιμοποιείται σε μεγάλο ποσοστό στη γεωργία (π.χ. στην Αγγλία το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 50% και πλέον).

Παρ' όλα αυτά, στη χώρα μας, μέχρι σήμερα η νομοθεσία αυτή δεν έχει ακόμη εφαρμοσθεί και η παραγόμενη ιλύς εναποτίθεται κυρίως σε χωματερές, πρακτική που δεν αποτελεί βιώσιμη και συμφέρουσα λύση στο πρόβλημα.

Οι λόγοι που οδήγησαν στη μη υλοποίηση της εν λόγω νομοθεσίας, ήταν κυρίως η δυνατότητα να αποτίθεται η παραγόμενη ιλύς στη χωματερή, η μη ενεργοποίηση των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών και η απροθυμία των παραγωγών, λόγω ελλιπούς ή κακής ενημέρωσης σχετικά με την προσδοκώμενη ωφέλεια ή τους πιθανούς κινδύνους από την εφαρμογή της ιλύος στους αγρούς τους.

Πηγή: anagi.ana-mpa.gr


σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails