• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Albert Einstein Archives Online: Το πλήρες αρχείο του Αϊνστάιν διαθέσιμο πλέον στο διαδίκτυο


Αναζήτηση Θέματος


Το πλήρες αρχείο του Albert Einstein, το οποίο περιλαμβάνει τα χειρόγραφα επιστημονικά σημειωματάριά του καθώς και την άγνωστη έως τώρα προσωπική αλληλογραφία του θα είναι πλέον διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Albert Einstein (1879 - 1955)
Σε πρώτη φάση είναι διαθέσιμα online περί τα 2.000 έγγραφα και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα στη συνέχεια, όπως έγινε γνωστό από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες «Guardian» και «Daily Mail».

Τα κείμενα και τα λοιπά προσωπικά αντικείμενα, όπως ταχυδρομικές κάρτες, του διάσημου νομπελίστα φυσικού Άλμπερτ Αϊνστάιν, βρίσκονταν έως τώρα επιμελώς φυλαγμένα σε χρηματοκιβώτια.

Το πανεπιστήμιο τα φωτογράφισε ψηφιακά σε υψηλή ανάλυση και πλέον τα διαθέτει στο διαδίκτυο, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να διαμορφώσουν μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για την προσωπικότητα και το έργο του ανθρώπου που σφράγισε την επιστήμη του 20ού αιώνα με τη θεωρία της σχετικότητας.

Μόνο 900 εικόνες των χειρογράφων του και ένας ημιτελής κατάλογος με το μισό περιεχόμενου του αρχείου είχαν δημοσιοποιηθεί το 2003. Πλέον, χάρη σε μια χορηγία του βρετανικού Ιδρύματος Πολόνσκι, που είχε κάνει μια ανάλογη ψηφιοποίηση στα χειρόγραφα του Ισαάκ Νεύτων (Isaac Newton), τα 80.000 αντικείμενα της συλλογής του Αϊνστάιν έχουν πλέον καταγραφεί και ταξινομηθεί σε ένα πλήρη online κατάλογο.

Ο Αϊνστάιν είχε βοηθήσει στην ίδρυση του Εβραϊκού Πανεπιστημίου το 1925 και κληροδότησε σε αυτό το αρχείο του, καθώς και τα δικαιώματα χρήσης της εικόνας του, μετά τον θάνατό του το 1955.

Το εμπλουτισμένο ηλεκτρονικό αρχείο επιτρέπει ήδη την ενδελεχή μελέτη των πρώτων 2.000 εγγράφων, που αποτελούνται από περίπου 7.000 σελίδες και καλύπτουν την περίοδο της ζωής του Αϊνστάιν έως το 1921.

Τα επόμενα χρόνια, θα αναρτηθούν σταδιακά στο διαδίκτυο ψηφιοποιημένα και τα υπόλοιπα αντικείμενα της συλλογής. Η ψηφιοποίηση γίνεται σε συνεργασία με το αμερικανικό πανεπιστήμιο Πρίνστον (όπου εργαζόταν ο Αϊνστάιν) και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), που έχουν αναλάβει να εκδώσουν σχολιασμένα όλα τα επιστημονικά χειρόγραφα του μεγάλου φυσικού.

Η online συλλογή περιλαμβάνει 14 σημειωματάρια γεμάτα επιστημονικές εργασίες και μάλιστα με πολύ ψιλά γράμματα, επιστολές του Αϊνστάιν σε συναδέλφους του επιστήμονες, καθώς και μια χειρόγραφη εξήγηση της θεωρίας της σχετικότητας και της διάσημης εξίσωσης που συσχετίζει τη μάζα (m) με την ενέργεια (Ε) και την ταχύτητα (c).

Υπάρχουν, ακόμη, λιγότερο γνωστά κείμενα, όπως μια κάρτα στην άρρωστη μητέρα του, η αναγγελία του γάμου του, η ιδιωτική αλληλογραφία με τις ερωμένες του, επιστολές σε εφημερίδες για διάφορα θέματα (π.χ. τη διαμάχη Αράβων και Ισραηλινών) κ.ά.

Albert Einstein Archives Online
Επιπροσθέτως, το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα ένα αντίγραφο από τον «έλεγχο» του Αϊνστάιν, όντας μαθητής στο σχολείο, με σκοπό να ξεκαθαρίσει, όπως υποστηρίζει, το μύθο ότι ήταν κακός μαθητής.

Τέλος, η αλληλογραφία του με άλλους επιστήμονες, στην ηλικία των 20 ετών, δείχνει πόσο προχωρημένη ήταν κιόλας η έρευνά του.

Διεύθυνση πλήρους αρχείου: Albert Einstein Archives Online

Πηγές: alberteinstein.info , tovima.gr , AgroGreco (επιμέλεια κειμένου)

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails