• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

"Συνωστισμός" αιτήσεων από φοιτητές για πρακτική άσκηση στο εξωτερικό (Πρόγραμμα IAESTE)


Αναζήτηση Θέματος


Μια θέση εργασίας στο εξωτερικό αναζητούν όλο και περισσότεροι Έλληνες φοιτητές λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα μέσω του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών IAESTE.

www.iaeste.org
Η ζήτηση για το πετυχημένο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών IAESTE (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience), με σκοπό την πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης εκτός συνόρων, έχει αυξηθεί κατά πολύ, καθώς για το διάστημα 2006 - 2010 κατατέθηκαν μόνο όσον αφορά το ΑΠΘ 1.065 αιτήσεις.

Όπως αναφέρουν τα μέλη της τοπικής επιτροπής της IAESTE στη Θεσσαλονίκη: «Όσο περισσότερο δυσκολεύονται οι φοιτητές να βρουν δουλειά στην Ελλάδα, τόσο περισσότερο αναζητούν στο εξωτερικό», παρατηρώντας κάθε χρόνο να αυξάνεται το ενδιαφέρον από φοιτητές που ετοιμάζονται να βγουν σε μια αγορά όπου οι θέσεις εργασίας έχουν συρρικνωθεί δραματικά.

Το κίνητρο, μάλιστα, για πολλούς από αυτούς δεν είναι μόνον η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας πάνω στο αντικείμενο σπουδών τους, αλλά και οι διέξοδοι που προσφέρονται για μια μελλοντική επαγγελματική συνεργασία. Ειδικά τώρα, που τα πράγματα έχουν στενέψει σημαντικά στην Ελλάδα και η ανεργία αυξάνεται διαρκώς.

«Οι περισσότεροι φοιτητές που έρχονται απευθύνονται σε μας με τη λογική να βρουν αργότερα μόνιμη εργασία στη χώρα εκείνη ή για να αποκτήσουν διασυνδέσεις με κάποια εταιρεία. Η ζήτηση, μάλιστα, έχει αυξηθεί κατακόρυφα και από αποφοίτους, ωστόσο το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε προπτυχιακούς φοιτητές», αναφέρει ο επικεφαλής της τοπικής επιτροπής, κ. Νίκος Καλλιβιώτης.

«Βροχή» αιτήσεων
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής επιτροπής που εδρεύει στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ (η εθνική επιτροπή εδρεύει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), το διάστημα 2006 - 2010 κατατέθηκαν συνολικά 1.065 αιτήσεις για πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, εκ των οποίων ωστόσο κατάφεραν να ικανοποιηθούν οι 220.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές πολυτεχνικών σχολών και σχολών θετικών επιστημών απ' όλο τον κόσμο και αποσκοπεί στην απόκτηση από την πλευρά των φοιτητών τεχνικής εμπειρίας σχετιζόμενης με το ευρύτερο αντικείμενο των σπουδών τους.

Συνολικά, συμμετέχουν 85 χώρες, από την Αυστραλία μέχρι τη Νιγηρία, και η διάρκεια απασχόλησης για τους φοιτητές κυμαίνεται από 2 έως 6 μήνες. Οι θέσεις που μπορεί να διεκδικεί μια χώρα για τους σπουδαστές της προκύπτει ανάλογα με τον αριθμό των θέσεων εργασίας που μπορεί να εξασφαλίσει για τους εισερχόμενους φοιτητές. Αυτές αφορούν κατασκευαστικές εταιρίες, βιομηχανίες, ινστιτούτα, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια κ.ά.

Η συμμετοχή
«Η συμμετοχή από την πλευρά των φοιτητών εξακολουθεί να είναι μεγάλη, παρότι υπάρχουν κι άλλα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Δεχόμαστε κάθε χρόνο πολλές αιτήσεις, ωστόσο πέρσι για πρώτη φορά δε διαθέσαμε τις θέσεις που είχαμε κάθε χρόνο, λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι πολύ σημαντικό, πάντως, για ένα φοιτητή να έχει μια τέτοια εμπειρία κατά τη διάρκεια των σπουδών του», αναφέρει η καθηγήτρια του ΑΠΘ Ρωξάνη Τζήμου -Τσιτουρίδου, υπεύθυνη του προγράμματος.

Η ίδια επισημαίνει ότι, ενώ κατά μέσο όρο η Ελλάδα διέθετε συνολικά 200 θέσεις για πρακτική άσκηση, πέρσι ο αριθμός δεν ξεπέρασε τις 100. Ωστόσο, παρά τη συρρίκνωση των θέσεων, το ενδιαφέρον από τους Έλληνες φοιτητές παραμένει αμείωτο, καθώς κάθε χρόνο οι αιτήσεις που κατατίθενται μόνο στην τοπική επιτροπή της Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε 300.

«Απίστευτη εμπειρία»
Το αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι ενδιαφέρον δεν εκδηλώνεται μόνον από φοιτητές που δηλώνουν συμμετοχή για πρώτη φορά στο πρόγραμμα αλλά και από άλλους που έχουν ζήσει ήδη την εμπειρία. «Πήρα μέρος δυο φορές στο πρόγραμμα της IAESTE. Το 2006 εργάστηκα στο Ινστιτούτο Αεροναυπηγικής στη Μόσχα, ενώ πέρσι δούλεψα στο εργαστήριο ρομποτικής του Πανεπιστημίου Κολοράντο στις ΗΠΑ. Είναι μια απίστευτη εμπειρία που ανοίγει νέους ορίζοντες», μας λέει η Ασπασία Παπάζη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Η ίδια επισημαίνει ότι μέσω της συμμετοχής της στο πρόγραμμα, της δόθηκαν ευκαιρίες που στην Ελλάδα δε θα μπορούσε να έχει. «Έμεινα πολύ ικανοποιημένη και το αντίκρισμα από όλη αυτήν την ιστορία ήταν άμεσο. Από το θεωρητικό επίπεδο που είμαστε στο πανεπιστήμιο περάσαμε στο πρακτικό», είπε η ίδια, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα της IAESTE δεν αφορά μόνο τη δουλειά, αλλά και την πολιτιστική ανταλλαγή, τη γνωριμία των λαών και την εξοικείωση του φοιτητή σε ένα ξένο και διαφορετικό περιβάλλον με σκοπό την ενίσχυση των γνώσεών του στο αντικείμενο των σπουδών του και την πρακτική.

Πληροφορίες για το Πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών IAESTE

Πρόσκληση - IAESTE Ξάνθης
The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience (IAESTE) είναι μια διεθνής οργάνωση για την ανταλλαγή φοιτητών τεχνικών κλάδων με σκοπό την απόκτηση εμπειρίας στο αντικείμενο των σπουδών τους.

Η IAESTE (www.iaeste.org) θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1948 από 10 ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σήμερα αποτελείται από 88 χώρες-μέλη από όλο τον κόσμο. Προσφέρει, στους φοιτητές τεχνικών κλάδων τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση είτε σε εταιρία είτε σε πανεπιστημιακό ίδρυμα στο εξωτερικό.

Επίσης, τους παρέχει την ευκαιρία να γνωρίσουν μια ξένη χώρα και τον πολιτισμό της μέσω της καθημερινής ζωής. Εν κατακλείδι, η IAESTE προάγει τη διεθνή κατανόηση και συνεργασία μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικές χώρες.

Η Ελλάδα έχει υπάρξει μέλος της IAESTE από το 1958, αλλά οι πρώτες τοπικές επιτροπές συντάχθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '90. Αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, στο πρόγραμμα της IAESTE συμμετέχουν τα ακόλουθα ιδρύματα:
  • Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών (ΕΜΠ),
  • Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ- Σχολές Μηχανικών, Γεωπονικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών),
  • Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Δυτική Μακεδονίας.
Υπάρχουν τέσσερις (4) Τοπικές Επιτροπές σπουδαστών σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή:
  1. στην Αθήνα (ΕΜΠ),
  2. την Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ),
  3. την Ξάνθη (ΔΠΘ) και
  4. την Κοζάνη (ΠΔΜ).
Περίοδος αιτήσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2011 - 2012:
  • Αθήνα: 121 Νοεμβρίου έως 23 Δεκεμβρίου 2011
  • Θεσσαλονίκη: 14 Νοεμβρίου έως 16 Δεκεμβρίου 2011.
  • Ξάνθη: 1 έως 12 Δεκεμβρίου 2011.
Αιτήσεις συμμετοχής, δικαιολογητικά καθώς και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να τα βρείτε απευθυνόμενοι/ες στις παραπάνω ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

Πηγή: agelioforos.gr (Ρεπορτάζ: Μ. Μπαζδριγιάννη) , ntua.gr/iaeste , iaeste.eng.auth.gr

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails