• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Πλανήτης Γη: Κίνδυνος εξάντλησης φυσικών πόρων


Αναζήτηση Θέματος


Ο πληθυσμός στη Γη αριθμεί, αισίως, επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους, με αποτέλεσμα η αύξηση της ζήτησης φυσικών πόρων να αποτελεί αναπόφευκτη ανάγκη στη σημερινή εποχή.

Κίνδυνος εξάντλησης φυσικών πόρων
Έξι φυσικοί πόροι που ήδη υφίστανται μεγάλες πιέσεις από τους σημερινούς ρυθμούς κατανάλωσης είναι:
  • Νερό
Το γλυκό νερό αντιστοιχεί στο 2,5% του συνολικού όγκου υδάτων πάνω στη Γη, που υπολογίζεται στα 35 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα.
  • Πετρέλαιο
Ο φόβος εξάντλησης του πετρελαίου συνεχίζει να στοιχειώνει την πετρελαϊκή βιομηχανία. Σύμφωνα με την έκθεση της BP το 2010, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου ανέρχονται σε 188 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα που επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση τα επόμενα 46 περίπου χρόνια, με την προϋπόθεση ότι οι ρυθμοί κατανάλωσης θα παραμείνουν σταθεροί.
  • Φυσικό αέριο
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για το φυσικό αέριο, με τα αποθέματα να εξασφαλίζουν τις ανάγκες για τα επόμενα 58 χρόνια.
  • Φώσφορος
Χωρίς το συγκεκριμένο στοιχείο τα φυτά δεν μπορούν να αναπτυχθούν. Ο φώσφορος, που είναι ιδανικός για λίπασμα, βρίσκεται σε λίγες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Κίνα και το Μαρόκο. Αν δεν βρεθούν νέα αποθέματα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι σε 50 με 100 χρόνια κινδυνεύει να εξαντληθεί.
  • Γαιάνθρακας
Διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα συγκριτικά με τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα, ωστόσο, όσο η Κίνα και οι άλλες αναπτυσσόμενες χώρες αυξάνουν επικίνδυνα τη ζήτηση για γαιάνθρακα. Τα σημερινά αποθέματα πάντως επαρκούν να καλύψουν 188 χρόνια παγκόσμιας παραγωγής.
  • Σπάνια μέταλλα
Το σκάνδιο και το τέρβιο είναι μόλις δυο από τα 17 σπάνια ορυκτά που χρησιμοποιούνται σε πάρα πολλά πράγματα, από τους ισχυρούς μαγνήτες των ανεμογεννητριών μέχρι τα ηλεκτρονικά κυκλώματα των smartphones. Σήμερα, το 97% της ζήτησης για τα συγκεκριμένα ορυκτά καλύπτεται από την Κίνα, η οποία ενδέχεται να απαγορεύσει τις εξαγωγές. Η ακριβής θέση των κοιτασμάτων τους δεν είναι γνωστή.

Πηγές: i-live.gr , econews.gr

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails