• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

United Nations: Μια παγκόσμια ατζέντα για επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους


Αναζήτηση Θέματος


“Μια παγκόσμια ατζέντα για επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους”

Ban Ki Moon, Γ.Γ. Ηνωμένων Εθνών
Στα τέλη του επόμενου μήνα, θα γεννηθεί ένα παιδί - ο έβδομος δισεκατομμυριοστός κάτοικος του πλανήτη Γη. Δε θα μάθουμε ποτέ τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γεννηθεί αυτό το αγόρι ή το κορίτσι. Γνωρίζουμε όμως ότι το μωρό θα έρθει σε έναν κόσμο τεράστιων και απρόβλεπτων αλλαγών - περιβαλλοντικών, οικονομικών, γεωπολιτικών, τεχνολογικών, και δημογραφικών.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει τριπλασιαστεί από τότε που ιδρύθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη, το 1945. Και ο αριθμός μας συνεχίζει να αυξάνεται, με ανάλογες πιέσεις στη γη, την ενέργεια, τα τρόφιμα και το φαγητό. Η παγκόσμια οικονομία δημιουργεί επίσης πιέσεις: αυξανόμενη ανεργία, διευρυνόμενες κοινωνικές ανισότητες, και την ανάδυση νέων οικονομικών δυνάμεων.

Αυτές οι τάσεις συνδέουν την μοίρα και το μέλλον των επτά δισεκατομμυρίων ανθρώπων του σήμερα όπως ποτέ άλλοτε. Κανένα έθνος δεν μπορεί από μόνο του να λύσει τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Η διεθνής συνεργασία είναι μια παγκόσμια ανάγκη.

Σε μια εποχή που όλα τα έθνη βρίσκονται αντιμέτωπα με τις δικές τους προκλήσεις, χρειάζεται να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια κοινή ατζέντα που θα εξασφαλίσει ότι το έβδομο δισεκατομμυριοστό μωρό και οι μελλοντικές γενιές θα μεγαλώσουν σε έναν κόσμο με βιώσιμη ειρήνη, ευημερία, ελευθερία, και δικαιοσύνη.

Για να βοηθήσω στη δημιουργία αυτού του μέλλοντος, επικεντρώνω την δεύτερη θητεία μου στη γενική γραμματεία σε πέντε παγκόσμιες επιταγές - πέντε ευκαιρίες να διαμορφώσουμε τον κόσμο του αύριο με τις αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα.

Η πρώτη και μεγαλύτερη από αυτές τις επιταγές είναι η βιώσιμη ανάπτυξη. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η σωτηρία του πλανήτη, η έξοδος του κόσμου από την φτώχεια και η οικονομική ανάπτυξη είναι ο ίδιος αγώνας.

Στα επόμενα πέντε χρόνια, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο οικονομικό όραμα για βιώσιμη ανάπτυξη και να καταλήξουμε σε παγκόσμια συναίνεση για μια δεσμευτική συμφωνία για την αλλαγή του κλίματος.

Η πρόληψη ως πλαίσιο για διεθνή συνεργασία είναι η δεύτερη ευκαιρία. Εφέτος, ο προϋπολογισμός για τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ θα ανέλθει σε οκτώ δισ. δολάρια. Σκεφθείτε τί θα κερδίσουμε αποφεύγοντας συγκρούσεις - αναπτύσσοντας αποστολές πολιτικής μεσολάβησης, για παράδειγμα, αντί για στρατιώτες. Ξέρουμε πώς να το κάνουμε αυτό. Το αποδεικνύουν οι επιδόσεις μας - στη Γουινέα, την Κένυα και το Κιργιστάν.

Μια τρίτη επιταγή είναι η δημιουργία ενός πιο ασφαλούς κόσμου. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να δείξουμε θάρρος υπερασπιζόμενοι την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, και την ειρήνη.

Στη Μέση Ανατολή, πρέπει να σπάσουμε το αδιέξοδο. Οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται ένα κράτος. Το Ισραήλ χρειάζεται ασφάλεια. Και οι δύο θέλουν ειρήνη. Μια συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις μπορεί να έχει αυτά τα αποτελέσματα, και ο ΟΗΕ είναι η πλατφόρμα για την δημιουργία μιας τέτοιας ειρήνης.

Θα συνεχίσουμε επίσης τις προσπάθειές μας για δημοκρατική διακυβέρνηση στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Σιέρα Λεόνε. Και, στο όνομα όλης της ανθρωπότητας, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τον πυρηνικό αφοπλισμό και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Η τέταρτη μεγάλη ευκαιρία είναι η στήριξη των χωρών που βρίσκονται σε μετάβαση. Τα δραματικά γεγονότα εφέτος στη Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή ενέπνευσαν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ας βοηθήσουμε για να γίνει η Αραβική Άνοιξη μια πραγματική εποχή ελπίδας για όλους.

Τελευταία αλλά όχι μικρότερη είναι η επιταγή να εργαστούμε μαζί και για τις γυναίκες και τους νέους ανθρώπους.

Επτά δισεκατομμύρια άνθρωποι προσβλέπουν τώρα στα Ηνωμένα Έθνη για λύσεις στις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις του κόσμου. Έχουν διαφορετικές θρησκείες και ιστορίες αλλά κοινά όνειρα και φιλοδοξίες. Το παγκόσμιο μέλλον μας εξαρτάται από το αν θα φέρουμε αυτά τα ξεχωριστά ταλέντα και τα παγκόσμια δικαιώματα μαζί σε έναν κοινό σκοπό. Ας αρχίσει λοιπόν η κοινή μας ατζέντα.

Πηγές: project-syndicate.org , tovima.gr , United Nations: Secretary-General Ban Ki-moon

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails