• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Απογράψαμε; Ναι - Πληρωθήκαμε; Όχι (Πρωτοβουλία Τομεαρχών - Απογραφέων ΕΛ.ΣΤΑΤ.)


Αναζήτηση Θέματος


Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας Τομεαρχών και Απογραφέων στην Ελληνική Στατιστική Αρχή για τα δεδουλευμένα.

Το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου εργαστήκαμε για λογαριασμό της ΕΛ.ΣΤΑΤ. στην απογραφή πληθυσμού και κατοικιών 2011. Η προκήρυξη εργασίας ανέφερε ότι θα πληρωνόμασταν οι απογραφείς με 1,70 ευρώ ανά κατοικία που απογράφουμε, 1,30 ανά άτομο και 0,30 ευρώ ανά φιλοξενούμενο άτομο στην κατοικία που απογράφουμε.

Αντίστοιχα, όσοι εργαστήκαμε ως Τομεάρχες θα πληρωνόμασταν από 300 έως 350 ευρώ (ανάλογα με τον αριθμό των οικισμών) ανά μήνα με μέγιστη απασχόληση τους 4 μήνες, 0,30 ευρώ ανά κτίριο προμέτρησης και 0,12 ανά κατοικία προμέτρησης.

Παρ’ όλα όσα ανέφερε η εν λόγω προκήρυξη, δεν υπήρξε ποτέ καμία σύμβαση μεταξύ εργαζομένων και εργοδότη η οποία να κατοχυρώνει και γραπτά τα όσα προαναφέρθηκαν.

Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων μας πληροφόρησαν ότι στο ποσό αυτό θα παρακρατηθεί φόρος της τάξης του 20% , ο οποίος θα μας αποδοθεί με την υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον το εισόδημά μας δεν ξεπερνά το αφορολόγητο (σύμφωνα με τα νέα φορολογικά μέτρα 5.000 ευρώ).

Επιπλέον, ενώ στα σεμινάρια μας διαβεβαίωναν ότι θα πληρωθούμε για την παρακολούθησή τους και ότι τα δεδουλευμένα θα μας καταβληθούν έως και 3 μήνες μετά το πέρας της διαδικασίας, όταν έφτασε η ώρα να υπογράψουμε τις καταστάσεις πληρωμών διαπιστώσαμε ότι τελικά δε θα πληρωθούμε για τις χαμένες εργατοώρες των σεμιναρίων. Εκτός αυτού, η πληρωμή μας μετατέθηκε στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος του χρόνου χωρίς αυτό όμως να το εγγυάται κανείς.

Κάποιοι από εμάς που εργαστήκαμε ως Απογραφείς ή ως Τομεάρχες εργαζόμαστε ήδη με το καθεστώς της ημιαπασχόλησης ή με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, πράγμα που σημαίνει ότι μέσω της παρακράτησης μας ζητάνε ουσιαστικά να αποδώσουμε 2 φορές τον ΦΠΑ και εκτός αυτού να μην πάρουμε καμία επιστροφή φόρου εφόσον το αφολόγητο όριο πλέον είναι μόλις 5.000 ευρώ.

Στην πραγματικότητα, όλοι εμείς με την εργασία μας δανείσαμε ακούσια και άτοκα το ελληνικό κράτος μέσω μιας «ανεξάρτητης αρχής», αφού το κονδύλι το οποίο είναι κατά 80% χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προεισπραχθεί εδώ και μήνες, ενώ αυτή την στιγμή για την καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων μας, επικαλούνται άδεια ταμεία.

Είμαστε άνεργοι/ες, επισφαλείς εργαζόμενοι/ες, φοιτητές/τριες και καλούμαστε καθημερινά να ανταπεξέλθουμε σε μια δύσκολη οικονομική πραγματικότητα με συνεχείς αυξήσεις τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης, στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, κάτι που κάνει την επιβίωσή μας δυσβάσταχτη.

Δεν ανεχόμαστε κανενός είδους εμπαιγμό από τον οποιονδήποτε εργοδότη μας και πολύ δε περισσότερο στην προκειμένη περίπτωση που ο εργοδότης είναι το ίδιο το κράτος, μέσω μιας δήθεν ανεξάρτητης αρχής που "μαγειρεύει" οικονομικά στοιχεία για να εξυπηρετήσει πότε τα ντόπια πολιτικοοικονομικά αφεντικά και το σύστημά τους και πότε την τρόικα και τα πολυεθνικά αφεντικά τους.

Εξαργυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα κονδύλια που μπαίνουν από την πίσω πόρτα στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. γεμίζοντας τις τσέπες του διοικητικού συμβουλίου, την ώρα που όπως εμείς έτσι και οι μόνιμοι υπάλληλοι της ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι απλήρωτοι.

Η υπομονή έφτασε στο τέλος της!

Απαιτούμε:
Την άμεση και εξολοκλήρου καταβολή των δεδουλευμένων μας.

Καλούμε την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στις 12.00 όλους όσους εργάστηκαν για την απογραφή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
(Πειραιώς 46 και Επονιτών, Καμίνια- Πειραιάς, λεωφορείο 049 από Ομόνοια)

Επόμενη ανοιχτή συνέλευση:
Κυριακή 16 Οκτωβρίου, 13.00 στο Πολυτεχνείο (είσοδος Στουρνάρη)

Πρωτοβουλία Απογραφέων - Τομεαρχών

Πηγή: antisomata.wordpress.com

σχόλια (0)
Next Next Next
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails