• Science articles

  Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

  Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

  Επιστήμη_Science

Βαμβάκι - Πράσινο και Ρόδινο σκουλήκι: Γεωργικές προειδοποιήσεις - Εύβοια


Αναζήτηση Θέματος


Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Εύβοιας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας και με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από την παρακολούθηση των συλλήψεων του Πράσινου και Ρόδινου σκουληκιού στις φερομονικές παγίδες καθώς και τις επιθεωρήσεις στις βαμβακοφυτείες, σας γνωρίζουμε ότι:

ΒΑΜΒΑΚΙ - ΕΥΒΟΙΑ
 • Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους καρπόδεσης με καρύδια διαφόρων ηλικιών και ανοίγματος της τάξης του 10 έως 30%.
 • Οι συλλήψεις των πεταλούδων του πράσινου σκουληκιού στις φερομονικές παγίδες είναι χαμηλές (εξαίρεση περιοχή Ωρεών).
 • Στις δειγματοληψίες παρατηρούνται μικρές προσβολές από προνύμφες διαφόρων σταδίων κυρίως στις όψιμες βαμβακοφυτείες (περιοχή Κρύας Βρύσης).
 • Σε άλλες περιπτώσεις εντοπίστηκαν προσβολές από προνύμφες από το πράσινο σκουλήκι χωρίς την ύπαρξη ζωντανών σκουληκιών (κάμπος Μαντουδίου).
 • Η κατάσταση δηλαδή διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή και από φυτεία σε φυτεία, ανάλογα με την πρωιμότητα ή την οψιμότητα, τις καλλιεργητικές φροντίδες και τις επεμβάσεις που δέχτηκαν.
 • Οι συλλήψεις των πεταλούδων του ρόδινου σκουληκιού είναι μηδενικές σε όλες τις περιοχές με εξαίρεση την περιοχή των Ωρεών. Στις δειγματοληψίες δεν παρατηρούνται ζωντανές προνύμφες.
ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ (Helicoverpa armigera)

Πράσινο σκουλήκι
(Helicoverpa armigera larva)
Συνιστάται στους βαμβακοκαλλιεργητές κυρίως των όψιμων φυτειών να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους τουλάχιστον ως το τέλος Σεπτεμβρίου με σχολαστικό έλεγχο στις βαμβακοφυτείες για τη διαπίστωση προνυμφών. Όταν διαπιστώνονται 3-4 προνύμφες μικρότερες του 1 εκατοστού σε 100 φυτά (διασχίζοντας όλη την έκταση διαγωνίως) να προβαίνουν σε ψεκασμό έγκαιρα με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με δραστική ουσία διαφορετική από εκείνη που χρησιμοποιήθηκε σε προηγούμενους ψεκασμούς για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας των εντόμων. Καθ’ όσον ενδεχόμενη αύξηση του πληθυσμού της τελευταίας γενεάς αν δεν αντιμετωπιστεί σε νεαρή ηλικία είναι ικανή να δημιουργήσει ζημιά και σε μεγάλα καρύδια.

ΡΟΔΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ (Platyedra gossypiella)

Ρόδινο σκουλήκι
(Pink bollworm, Pectinophora gossypiella)
Εντατικοποίηση και σχολαστικός έλεγχος κάθε δύο-τρεις μέρες ελέγχοντας 100 καρύδια ηλικίας 2-3 εβδομάδων μαζεμένων τυχαία από όλη την έκταση της φυτείας. Τα καρύδια ανοίγονται και εξετάζονται προσεκτικά στο εσωτερικό τους για ανεύρεση χαρακτηριστικών συμπτωμάτων (εξογκώματα ή στοές) και σκουληκιών. Συνιστάται ψεκασμός τις νυχτερινές ώρες 12:00–03:00 π.μ. με κατάλληλα και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα όταν διαπιστωθούν 5-8 ζωντανές προνύμφες ρόδινου σκουληκιού στα 100 καρύδια. Σας επισημαίνουμε από ιστορικά στοιχεία ότι το δεκαήμερο που διανύουμε οι προσβολές στα καρύδια από ρόδινο είναι αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες γενεές και έντονα ζημιογόνες.

Προσοχή:
 • Κατά την εφαρμογή των ψεκασμών θεωρούμε απαραίτητο να τονίσουμε ότι πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ατομικής προστασίας.
 • Να ειδοποιούνται οι μελισσοκόμοι για την απομάκρυνση των κυψελών τους.
 • Να τηρούνται πιστά οι οδηγίες της ετικέτας του σκευάσματος (δοσολογία, μέγιστος αριθμός εφαρμογών και το διάστημα μεταξύ των επεμβάσεων).
 • Αδικαιολόγητοι οι άστοχοι ψεκασμοί, καταστρέφουν τους ωφέλιμους πληθυσμούς με αποτέλεσμα την έξαρση των επιβλαβών εντόμων και ακάρεων.
 • Παρακαλούνται οι παραγωγοί που εντοπίζουν σημαντικό πρόβλημα στην καλλιέργειά τους να ειδοποιούν τα τμήματα φυτοπροστασίας της υπηρεσίας μας ή του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας (Βόλος, τηλ.24210-66525).
Πηγή: minagric.gr

σχόλια (0)
Next Next Next
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails