EFSA: Πρόσκληση συλλογής δεδομένων για την τεχνητή γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη (Aspartame, Ε951)
Αναζήτηση Θέματος
Πρόσκληση συλλογής δεδομένων από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για την τεχνητή γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη (Ε 951).
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA) δρομολογεί μια δημόσια πρόσκληση υποβολής δεδομένων για την τεχνητή γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη (Aspartame, Ε951) που θα χρησιμοποιηθούν για μία πλήρη και εκ νέου αξιολόγηση η οποία θα ολοκληρωθεί το 2012, όπως ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η EFSA έχει αναλάβει την αξιολόγηση της επικινδυνότητας για την ασφάλεια του συγκεκριμένου αυτού πρόσθετου τροφίμων με βάση όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα.
Ο σκοπός της παρούσας πρόσκλησης υποβολής δεδομένων είναι να προσφέρει σε όλα ενδιαφερόμενα μέρη την ευκαιρία να υποβάλουν όλες τις διαθέσιμες τεκμηριωμένες πληροφορίες, δημοσιευμένες ή μη, συμπεριλαμβανομένων επίσης και πρωτογενών δεδομένων για την ασπαρτάμη (Aspartame, Ε 951).
Δεδομένα μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2011.
Ορισμένες πληροφορίες για την Ασπαρτάμη
Η ασπαρτάμη από χημική άποψη είναι ένα διπεπτίδιο αποτελούμενο από τα αμινοξέα L-ασπαρτικό οξύ και L-φαινυλαλανίνη της οποίας το καρβοξύλιο είναι εστεροποιημένο με μεθανόλη.
Η ασπαρτάμη είναι μία συνθετική, μη θρεπτική, γλυκαντική ουσία (sweetener), που κυκλοφορεί με διάφορα εμπορικά ονόματα (NutraSweet, Canderel, Equal, Sanecta, Tri-Sweet) και χρησιμοποιείται ευρύτατα ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε αναψυκτικά, τρόφιμα και γλυκά. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η χρήση ζάχαρης και επομένως οι προσλαμβανόμενες θερμίδες. Ως πεπτίδιο, η ασπαρτάμη παρέχει περίπου 4 kcal/gr, αλλά η θερμιδική της συνεισφορά μπορεί να θεωρηθεί μηδαμινή δεδομένης της μικρής απαιτούμενης ποσότητάς της για την επίτευξη του ίδιου γλυκαντικού αποτελέσματος με τη ζάχαρη.
N-(L-α-Aspartyl)-L-phenylalanine, 1-methyl ester Aspartame |
Η ασπαρτάμη είναι 180-200 φορές γλυκύτερη από το δισακχαρίτη σακχαρόζη (τη γνωστή ζάχαρη). 'Αλλες συνθετικές και μη θρεπτικές γλυκαντικές ουσίες είναι το κυκλαμικό νάτριο (η χρήση του πλέον δεν επιτρέπεται), η σακχαρίνη, η ακεσουλφάμη Κ και η σουκραλόζη (τριχλωροπαράγωγο της σακχαρόζης).
Περισσότερες πληροφορίες: chem.uoa.gr/aspartame
Πηγές: efet.gr , efsa.europa.eu , chem.uoa.gr , en.wikipedia.org