• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

"Εμφύλιος" για το ΟΣΔΕ... από τη νέα στήλη «Agro-αν-επίκαιρα»


Αναζήτηση Θέματος



Την κόντρα μεταξύ ΠΑΣΕΓΕΣ και ορισμένων Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) της Κεντρικής και Βορείου Ελλάδας -σχετικά με τη «δωρεάν» δήλωση ΟΣΔΕ- φαίνεται ότι πληρώνουν (μεταφορικά και κυριολεκτικά) οι γεωργοκτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών.

Agro-αν-επίκαιρα: «Εμφύλιος» για το ΟΣΔΕ
Από τη μια μεριά καταβάλλουν αντίτιμο στις ΕΑΣ προκειμένου να καταθέσουν τη δήλωση και από την άλλη το «σχήμα» Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - ΠΑΣΕΓΕΣ «κλείνει» το μηχανογραφικό σύστημα για την επεξεργασία και υποβολή των δηλώσεων στις ενώσεις που χρεώνουν τα μέλη τους, με αποτελέσμα να καθυστερεί η όλη διαδικασία.

Για άλλη μια χρονιά, το θέμα του ΟΣΔΕ δημιουργεί τις γνωστές διαμάχες. Για άλλη μια χρονιά, η ΠΑΣΕΓΕΣ αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου, για άλλη μια χρονιά, εκφράστηκαν νομικές αντιρρήσεις σχετικά με τη διαδικασία ανάθεσης του έργου από το υπουργείο -στην κοινοπραξία ΠΑΣΕΓΕΣ-NEUROPABLIC Α.Ε. Επιπλέον, ο Υπουργός μίλησε για «δωρεάν ΟΣΔΕ» ενώ κάποιοι παραγωγοί διαμαρτύρονται αυτή τη στιγμή ότι πληρώνουν στις ΕΑΣ τους προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση ενώ άλλοι συνάδελφοί τους όχι.

Το σύνολο των ΕΑΣ (1) που αντιδρούν, καταγγέλλουν ότι οι διαδικασίες που τηρήθηκαν στο διαγωνισμό για το ΟΣΔΕ αντιβαίνουν με το ευρωπαϊκό δίκαιο ενώ θεωρούν ότι οι δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις θα πρέπει να αμείβονται από τα μέλη τους γι’ αυτές τις υπηρεσίες καθώς το κόστος δεν καλύπτεται σε καμία περίπτωση από τα προβλεπόμενα της σύμβασης. Πιο συγκεκριμένα, οι διοικήσεις των παραπάνω ενώσεων οργανώθηκαν και συνέταξαν μία επιστολή διαμαρτυρίας (την οποία έστειλαν στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και στον πρωθυπουργό ζητώντας πολιτική παρέμβαση) στην οποία συνοπτικά αναφέρουν τα εξής:
  • Το ενδεχόμενο να κριθεί παράνομη η κρατική χρηματοδότηση (ύψους 60 εκ. € ετησίως περίπου) του κόστους συμπλήρωσης ή υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση ενιαίας ενίσχυσης.
  • Το ότι το υπουργείο επιχειρεί να αναγκάσει τις συνεταιριστικές οργανώσεις να υλοποιήσουν το έργο του ΟΣΔΕ χρησιμοποιώντας το δικό τους εξοπλισμό και προσωπικό αμείβοντας τους κάτω του κόστους.
  • Το ότι ο θεσμικός ρόλος της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν της επιτρέπει την συμμετοχή της στο διαγωνισμό (ανάθεση) του ΟΣΔΕ.
Τέλος, προειδοποίησαν ότι ενδέχεται να υπάρξει προσφυγή στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Η αλήθεια είναι ότι αρκετές ΕΑΣ βασίζουν στην εισφορά των μελών για τη δήλωση ΟΣΔΕ ένα σημαντικό ποσοστό των εσόδων τους - τακτική η οποία, αν μη τι άλλο, απεικονίζει την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Γεγονός είναι, επίσης, ότι απαιτείται αρκετή δουλειά από τους υπαλλήλους των ΕΑΣ ειδικά φέτος όπου οι παραγωγοί πρέπει να καταθέσουν 3 αιτήσεις (ΟΣΔΕ, δήλωση καλλιέργειας/εκτροφής και εγγραφή στο μητρώο αγροτικών εκμεταλλεύσεων).

Ωστόσο, δε γίνεται πλέον το ΟΣΔΕ να αποτελεί τόσο σημαντική πηγή εσόδων για μία συνεταιριστική οργάνωση. Δυστυχώς σε αυτό το σημείο έχει φτάσει ένα μεγάλο ποσοστό των Ενώσεων (για να μην αναφερθούμε σε υπερχρεωμένους συνεταιρισμούς, σε συνεταιρισμούς - σφραγίδες κ.τ.λ.) ως αποτέλεσμα μιας αναχρονιστικής και παρωχημένης πλέον πολιτικής που εφαρμόστηκε από τις διοικήσεις των ΑΣ-ΕΑΣ-ΠΑΣΕΓΕΣ όλα τα προηγούμενα χρόνια βασισμένη σε κομματικές γραμμές και συμφέροντα. Πρέπει τόσο ο αγρότης να σταματήσει να πληρώνει όσο και οι ΕΑΣ να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν δωρεάν αυτή την υπηρεσία.

«Φαγώνονται», λοιπόν, οι αγροτοπατέρες, το μπαλάκι πηγαίνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ, το υπουργείο ψιλοσφυρίζει αδιάφορα (ίσως βρίσκει και πρόσφορο έδαφος για να περάσει το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς) και στη μέση ως συνήθως ο έλληνας αγρότης να ταλαιπωρείται για μία ακόμη φορά προκειμένου να του καταβληθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις οι οποίες από ότι φαίνεται θα καθυστερήσουν (και) φέτος.

Γράψτε μας τι συμβαίνει στην περιοχή σας:
  • μέσω του forum
  • αφήνοντας σχόλιο στο άρθρο
  • στο email του blog: agrogreco@gmail.com
Υποσημειώσεις:
1. ΕΑΣ Διδυμότειχου, Ξάνθης, Βέροιας, Κιλκίς, Πιερίας, Σερρών, Λαγκαδά, Βισαλτίας, Έδεσσας - Σκύδρας, Νάουσας, Αρναίας, Κοζάνης - Σερβίων, Εορδαίας, Γρεβενών, Βοίου, Βόλου, Λάρισας -Τυρνάβου - Αγιάς, Πηλίου - Β. Σποράδων, Τρικάλων, Φαρσάλων, Αλμυρού, Ελασσόνας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας - Ιθάκης.

Δείτε επίσης: "Συμφώνησαν ότι διαφωνούν για το ΟΣΔΕ"


Γράφει ο "Gaposto"... για τη στήλη "Agro-αν-επίκαιρα"

Πηγή: agrogreco.blogspot.com , Agrogreco forum

σχόλια (1)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails