• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Τα οικόσιτα πρόβατα Οvis aries είναι εξυπνότερα απ' ό,τι νομίζουμε


Αναζήτηση Θέματος


Ερευνητές του Πανεπιστημίου Cambridge, οι οποίοι διεξήγαγαν πειράματα σχετικά με νευροεκφυλιστικές νόσους που πλήττουν τον άνθρωπο σε οικόσιτα πρόβατα (Οvis aries), παρατήρησαν ότι τα πρόβατα είναι πιο έξυπνα απ' ό,τι θεωρούσαμε ως τώρα.

Τα πειράματα των επιστημόνων επικεντρώθηκαν στη νόσο Χάντιγκτον, μια κληρονομική διαταραχή η οποία οδηγεί σε νευρικές βλάβες και άνοια. Συγκεκριμένα, μελέτησαν γενετικώς τροποποιημένα πρόβατα τα οποία έφεραν ένα ελαττωματικό γονίδιο που προκαλεί τη νόσο Χάντιγκτον στους ανθρώπους. Παράλληλα παρακολούθησαν φυσιολογικά πρόβατα ώστε να συγκρίνουν τα αποτελέσματα.

Στα πρόβατα διεξήχθη μια σειρά από τεστ στα οποία συνήθως υποβάλλονται ασθενείς της νόσου Χάντιγκτον. Όπως παρατηρήθηκε τα πρόβατα διέθεταν ικανότητα λήψης αποφάσεων, ενώ παράλληλα είχαν ισχυρή μακροπρόθεσμη μνήμη.

Σε ένα από τα πειράματα οι ερευνητές τοποθέτησαν μπροστά από τα πρόβατα διαφορετικού χρώματος καλάθια σε ένα εκ των οποίων είχαν τοποθετήσει την τροφή τους. Στη συνέχεια όχι μόνο άλλαζαν συνεχώς το καλάθι που περιείχε την τροφή, αλλά άλλαζαν και τα χρώματα, ακόμη και το σχήμα των καλαθιών.

Όπως διαπιστώθηκε, τα πρόβατα αναγνώριζαν τα διαφορετικά καλάθια και προσάρμοζαν τη συμπεριφορά και τις κινήσεις τους αναλόγως, ικανότητα που μέχρι σήμερα είχε παρατηρηθεί μόνο στους ανθρώπους και σε κάποια άλλα είδη πρωτευόντων θηλαστικών. Επίσης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πρόβατα μπορούσαν να θυμούνται και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα (περίπου δύο ετών) πρόσωπα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι αξιοσημείωτες αυτές επιδόσεις των προβάτων οφείλονται στο γεγονός ότι τα συγκεκριμένα ζώα, όπως και οι άνθρωποι, συμπεριφέρονται διαφορετικά όταν βρίσκονται μέσα σε μια ομάδα απ' ό,τι όταν λειτουργούν ως μονάδες. Όπως σημείωσε η δρ Τζένιφερ Μόρτον που ήταν εκ των επικεφαλής της μελέτης «τα πρόβατα που ζουν σε κοπάδια συμπεριφέρονται, μάλλον, χαζά. Οταν όμως κάποιος ασχοληθεί μαζί τους σε επίπεδο μονάδας, συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά».

Τα πρόβατα Οvis aries απέδειξαν στους επιστήμονες ότι είναι πολύ πιο έξυπνα απ΄ ό,τι νομίζαμε.

Πηγή: tovima.gr

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails