• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Τα υδρόβια φυτά του γένους Utricularia στήνουν την ταχύτερη παγίδα του φυτικού βασιλείου


Αναζήτηση Θέματος


Τα υδρόβια φυτά του γένους "Utricularia" εμφανίζονται σε λιμνάζοντα νερά, όπου τα λιγοστά θρεπτικά στοιχεία δεν επαρκούν για την ανάπτυξη της βλάστησης. Έρευνα των πανεπιστημίων της Γκρενόμπλ και του Φράιμπουργκ αποκαλύπτει ότι αυτές οι παγίδες είναι τα ταχύτερα "σαγόνια" του φυτικού βασιλείου.

Γένος Utricularia
Η παγίδα που στήνουν τα φυτά του είδους αυτού για να πιάσουν μικρά υδρόβια ασπόνδυλα κλείνει σε λιγότερο χρόνο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, ταχύτερα από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο σαρκοφάγο φυτό.

Για να συμπληρώσουν τη δίαιτά τους σε άζωτο και άλλα στοιχεία, τα σαρκοφάγα φυτά του γένους Utricularia καταπίνουν κωπήποδα και άλλα ασπόνδυλα ανοίγοντας απότομα μία παγίδα στη μορφή φούσκας.

Ακόμη και με τη μείωση της ταχύτητας του βίντεο κατά δέκα φορές, το ανθρώπινο μάτι δυσκολεύεται να αντιληφθεί την ταχύτατη κίνηση: η επιτάχυνση της παγίδας κατά το κλείσιμό της φτάνει τα 600 g, με άλλα λόγια 600 φορές την επιτάχυνση της βαρύτητας.

Για να στήσουν την παγίδα τους, τα φυτά Utricularia σφίγγουν και παραμορφώνουν τη φούσκα προς τα έσω, αποθηκεύοντας έτσι ελαστική ενέργεια στα τοιχώματά της.

Όταν κάποιο ζωύφιο ακουμπήσει τα τριχίδια στο στόμιο της παγίδας, η φούσκα ανοίγει απότομα και δημιουργεί υποπίεση στο εσωτερικό της. Λιγότερο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου αργότερα, το θύμα έχει παγιδευτεί πριν καν το καταλάβει. Με τα πεπτικά ένζυμα, που διοχετεύονται τα επόμενα λεπτά στην παγίδα, ο θάνατος δεν αργεί και η χώνεψη αρχίζει.

Η συγκεκριμένη τακτική είναι τόσο πετυχημένη ώστε το γένος Utricularia έχει, ως αποτέλεσμα, να έχει επεκταθεί σε όλες τις ηπείρους εκτός της Ανταρκτικής. Λόγω της ιδιαίτερης διατροφής τους, αυτά τα φυτά έχουν ασυνήθιστη δομή, χωρίς διαφοροποιημένους βλαστούς, ρίζες και φύλλα.

Η έρευνα του Δρ. Φιλίπ Μαρμοτάν και των συνεργατών του δημοσιεύτηκε στο "Proceedings of the Royal Society B".

Δείτε ένα χαρακτηριστκό video από τη συγκεκριμένη έρευνα στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά η όλη λειτουργία της παγίδας των φυτών του γένους Utricularia:





Πηγές: ujf-grenoble.fr , wikipedia.org ,  tovima.gr

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails