• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Έλεγχοι για διοξίνη από ΕΦΕΤ - Προσωρινό κλείσιμο κτηνοτροφικών μονάδων στη Γερμανία


Αναζήτηση Θέματος


Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) διεξάγει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε εγχώρια super markets, εξετάζοντας αυγά και κρέας για τυχόν μόλυνσή τους από διοξίνη, μετά το διατροφικό σκάνδαλο, που ξέσπασε στη Γερμανία.

Στη Γερμανία, παράλληλα, το υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε το προσωρινό κλείσιμο περισσότερων από 4.500 αγροκτημάτων και κτηνοτροφικών μονάδων, λόγω του κινδύνου να έχουν μολυνθεί τα ζώα από διοξίνη.

Στη χώρα μας, δόθηκε εντολή στον ΕΦΕΤ να διενεργηθεί άμεσα ο απαιτούµενος έλεγχος στα προϊόντα, που ενδεχοµένως έχουν εισαχθεί, καθώς εάν διαπιστωθεί πως είναι μολυσμένα με διοξίνη, αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας (ΠΟΥ), ο ανθρώπινος οργανισµός εκτίθεται στις διοξίνες κυρίως µέσω της διατροφής, µε την κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκοµικών προϊόντων και ψαριών.

Η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει ότι η διοξίνη είναι ιδιαίτερα τοξική για τον άνθρωπο όταν λειτουργεί συσσωρευτικώς, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι το ανοσοποιητικό, το ενδοκρινολογικό, το νευρικό και το αναπαραγωγικό σύστημα του ανθρώπου επηρεάζονται μετά από πολυετή έκθεση στη διοξίνη.

Στη Γερμανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, το κλείσιμο των αγροκτημάτων γίνεται για προληπτικούς λόγους, ωστόσο, μέχρι να διαπιστωθεί εργαστηριακώς ότι δεν έχουν μολυνθεί τα ζώα και οι ζωοτροφές τους, οι φάρμες αυτές δεν θα επιτρέπεται να κάνουν παραδόσεις. Πρόκειται για 4.709 φάρμες, εκ των οποίων οι 4.468 βρίσκονται στην Κάτω Σαξονία και στις περισσότερες από τις οποίες εκτρέφονται χοίροι.

Το σκάνδαλο µε τη διοξίνη όμως βγήκε εκτός γερμανικών συνόρων και απασχολεί πλέον τόσο την Ολλανδία όσο και τη Βρετανία. Σύµφωνα µε τις γερµανικές αρχές, έως και 3.000 τόνοι µολυσµένων ζωοτροφών διανεµήθηκαν σε περισσότερες από 1.000 φάρµες εκτροφής πουλερικών και χοίρων σε οκτώ γερµανικά κρατίδια.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εν συνεχεία, αυγά από τις φάρµες αυτές εξήχθησαν μετά από επεξεργασία στην Ολλανδία, στο πλαίσιο αποστολής 14 τόνων παστεριωμένου προϊόντος για κατανάλωση.

Κατά συνέπεια, έπρεπε να διερευνηθεί το κατά πόσο αυτό το προϊόν χρησιµοποιήθηκε σε µαγιονέζες ή γλυκίσµατα. Την Παρασκευή (07/01) πάντως, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια βρετανική αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων (FSA), αυτά τα αβγά αναμείχθηκαν με άλλα μη μολυσμένα αβγά για την παραγωγή παστεριωμένων αβγών σε υγρή μορφή.

"Η ανάμειξη των αβγών θα έχει διαλύσει τα επίπεδα της διοξίνης και δεν θεωρούνται επικίνδυνα για την υγεία", προσθέτει η ανακοίνωση. Η FSA δήλωσε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την βιομηχανία και θα εκδώσει νέες ανακοινώσεις για το θέμα όταν θα έχει στη διάθεσή της περισσότερες πληροφορίες.

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα της Hannoversche Allegemeine Zeitung (ΗΑΖ) (07/01) αναφέρει ότι το σκάνδαλο με τη διοξίνη, ήταν γνωστό στη Γερμανία ήδη από το Μάρτιο του 2010.

Ο υπουργός Γεωργίας του Σλέσβιχ Χόλστάιν, όπου εδρεύει η εταιρεία, επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα την πληροφορία την Πέμπτη (06/01), δίνοντας ωστόσο τη διαβεβαίωση ότι για τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο, δεν ενημερώθηκε παρά στις 27 Δεκεμβρίου.

Το Μάρτιο του 2010, τα επίπεδα διοξίνης επί του δείγματος ήταν δύο φορές υψηλότερα από το κανονικό, σύμφωνα με την εφημερίδα. Όμως, η εταιρεία δεν ενημέρωσε το τοπικό υπουργείο Γεωργίας για τα αποτελέσματα των αναλύσεων αυτών που έγιναν με δική της πρωτοβουλία, όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Κίελο.

Στην Κροατία, τέλος, που εισάγει πολύ μικρές ποσότητες ζωοτροφών και αυγών από τη Γερμανία, το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, έσπευσε την Παρασκευή (07/01) να ανακοινώσει, πως δεν υπάρχει κίνδυνος από τη διοξίνη στα κτηνοτροφικά προϊόντα που διακινούνται στην αγορά της χώρας.

“Η Κροατία, δεν εισάγει ζωοτροφές και αυγά από τη Γερμανία, ενώ στην περίπτωση που εισάγονται μικρές ποσότητες, αυτές, δεν προέρχονται από τις περιοχές όπου εντοπίστηκε η επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία, διοξίνη, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, οι υγειονομικοί έλεγχοι έχουν ενταθεί στα σύνορα της χώρας, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των Κροατών καταναλωτών.

Διοξίνες (πληροφορίες)

Η γενική δομή των διοξινών
Οι διοξίνες (Dioxins) είναι μια οικογένεια χημικών ουσιών εξαιρετικά ύποπτη για καρκινογενέσεις, ιδιαίτερα τοξική για τον άνθρωπο και ανθεκτική στην βιολογική αποικοδόμηση. Η ημιπερίοδος ζωής της, δηλαδή η μείωση στο 50% της αρχικής ποσότητας, διαρκεί 3 έως 30 χρόνια.

Ως διοξίνη (στον ενικό) αναφέρεται η 2,3,7,8-τετραχλωροδιβενζο-p-διοξίνη (2,3,7,8-TCDD), η οποία είναι και η πλέον επικίνδυνη ένωση της οικογένειας. Λόγω της ομοιότητας στη δομή και τισ ιδιότητες, οι διοξίνες μελετούνται και αναφέρονται συνήθως μαζί με τα φουράνια.

Η κύρια αιτία έκλυσης διοξινών από τα καιόμενα απορρίμματα είναι η παρουσία χλωρίου σε αυτά. Μια σημαντική, αν όχι η σημαντικότερη, πηγή χλωρίου είναι τα πλαστικά PVC (πολυβινυλοχλωριδίου). Χιλιάδες τόνοι αυτού του τύπου πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στις χωματερές με την μορφή φιαλών νερού, σωλήνων, καλωδίων, μουσαμάδων κ.τ.λ.

Οι διοξίνες είναι παραπροϊόντα των διεργασιών στις οποίες εμπλέκεται το περιεχόμενο χλώριο. Από τη βιομηχανική παραγωγή του χλωρίου και των χλωριωμένων πλαστικών PVC, ως την καύση των αποριμμάτων ή των αποβλήτων που περιέχουν χλωροπαράγωγα, παράγονται σημαντικές ποσότητες διοξινών, που απειλούν το περιβάλλον και την υγεία των ζωντανών οργανισμών.

Οι διοξίνες δε διαλύονται στο νερό, αλλά είναι λιποδιαλυτές, συσσωρεύονται στους λιπώδεις ιστούς των ζωντανών οργανισμών και, μέσω της τροφικής αλυσίδας, καταφέρνουν να "πολλαπλασιάζουν" τις ποσότητές τους.

Πηγή: cosmo.gr , wikipedia.org

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails