• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: "Έκθεση SOER (The European environment - state and outlook 2010)"


Αναζήτηση Θέματος


Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την επέκταση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, όπως σημειώνεται στην τακτική έκθεσή του για το περιβάλλον από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (European Environment Agency - EEA).

Προσθέτει, όμως, ότι όπως είναι προφανές, εκείνα που απομένουν να γίνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα έχουν επιτευχθεί.

Οι εκθέσεις του οργανισμού για το περιβάλλον και την Ευρώπη εκδίδονται ανά τετραετία και αυτή είναι η πέμπτη, χωρισμένη σε 13 θεματικές ενότητες, με ειδικά κεφάλαια ανά χώρα (SOER 2010: The European environment - state and outlook 2010).

Η ΕΕ έχει πλέον αγγίξει το στόχο του περιορισμού, μέχρι το 2020 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% σε σχέση με το επίπεδο του 1990, έχοντας ήδη επιτύχει μείωση 17% όμως πίσω από αυτή τη συνολική επίδοση κρύβονται σημαντικές ανισότητες μεταξύ τομέων.

Αντιθέτως, ο στόχος της μείωσης της απώλειας βιοποικιλότητας, με άλλα λόγια της εξαφάνισης ολόκληρων ειδών και οικοτόπων κατά 50% μέχρι το 2010 ουδόλως επετεύχθη, υπό το βάρος του συνδυασμού υπεραλίευσης στις θάλασσες και απώλειας οικοτόπων στη στεριά. Προβληματική παραμένει άλλωστε η κατάσταση και σε ότι αφορά την αποτελεσματική αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Ευρώπης, από το πετρέλαιο μέχρι τα τρόφιμα.

Τέλος, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και των υδάτων έχει μεν περιορισθεί όμως όχι σε ικανοποιητικό βαθμό, η ποιότητα του αέρα και του νερού, ειδικά στις αστικές περιοχές παραμένει προβληματική και, φυσικά, γεννά έντονο προβληματισμό ως προς τις συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος Buzek, "το νερό που πίνουμε, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε ο αέρας που αναπνέουμε όλα επηρεάζονται και δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Κράτος, επιχειρηματίες και πολίτες πρέπει να συνεργασθούμε, να πετύχουμε περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και, όπως επισημάναμε στο ψήφισμά μας την περασμένη εβδομάδα να αναβαθμίσουμε το στόχο περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από 20% σε 30%".

Εκ μέρους της βελγικής προεδρίας, η Φλαμανδή υπουργός Περιβάλλοντος, Joke Schauvliege, έκανε την επισήμανση ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια "να βάλουμε την έκθεση στο συρτάρι, πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε ως οδηγό" δράσης. Όπως το έθεσε ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Janez Potočnik, "αν προσέξουμε το περιβάλλον, το περιβάλλον θα μας προσέξει. Οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν μεμονωμένα, είναι συστημικοί κίνδυνοι που απαιτούν συστημική απάντηση".

Τέλος, η διευθύντρια του ίδιου του Οργανισμού Περιβάλλοντος, Caroline McGlade, σημείωσε πολύ απλά ότι "η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία δεν επαρκεί πια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων".
Πηγή: europarl.europa.eu , eea.europa.eu

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails