• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Ένα σπάνιο φαινόμενο: Πανσέληνος, έκλειψη Σελήνης και χειμερινό ηλιοστάσιο, ταυτόχρονα, στις 21 Δεκεμβρίου!


Αναζήτηση Θέματος


Ένα σπάνιο φαινόμενο θα παρατηρηθεί αύριο, Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010, καθώς εκτός από ολική έκλειψη σελήνης, ταυτόχρονα θα έχουμε πανσέληνο, ενώ διανύουμε και το χειμερινό ηλιοστάσιο!

Η έκλειψη δε θα γίνει ορατή στην Ελλάδα, καθώς το φαινόμενο θα συμβεί στη δύση του φεγγαριού, ενώ θα διαρκέσει περίπου τρεισήμισι ώρες και θα αρχίσει στις 06:33, το πρωί της Τρίτης. Το επόμενο παρόμοιο φαινόμενο, δηλαδή να προκύψει ταυτόχρονα πανσέληνος, ολική σεληνιακή έκλειψη και χειμερινό ηλιοστάσιο θα επαναληφθεί στις 21 Δεκεμβρίου 2094!

Επιπλέον, το χειμερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτεί την εποχή που η κλίση του άξονα περιστροφής της Γης βρίσκεται στο πιο μακρινό σημείο σε σχέση με τον Ήλιο, με συνέπεια ο βόρειος πόλος να δείχνει στην μακρύτερη δυνατή κατεύθυνση σε σχέση με τον Ήλιο και ο τελευταίος να βρίσκεται στο χαμηλότερο δυνατό σημείο στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου.

Αποτέλεσμα αυτού είναι το γεγονός, όσοι βρεθούν σε θέση να παρατηρήσουν το φαινόμενο της έκλειψης, θα έχουν την ευκαιρία να δουν το φεγγάρι πολύ ψηλά στο νυχτερινό ουρανό.

Το φαινόμενο, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, θα είναι πλήρως ορατό μόνο στη βόρεια και νότια Αμερική, τη βορειοδυτική Ευρώπη (σκανδιναβικές χώρες και Ισλανδία) και στη νοτιοανατολική Ασία.

Η προηγούμενη ολική σεληνιακή έκλειψη είχε γίνει στις 21 Φεβρουαρίου του 2008, ενώ το 2011, θα υπάρχουν δύο ολικές σεληνιακές εκλείψεις στη Γη, στις 15 Ιουνίου και στις 10 Δεκεμβρίου.

Πηγές: afp.com , cosmo.gr

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails