• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη "Europeana"


Αναζήτηση Θέματος


Πρόσβαση σε περισσότερα από 14 εκατομμύρια έργα της ευρωπαϊκής διανόησης μπορούν να έχουν πλέον οι χρήστες του Διαδικτύου στην ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη "Europeana", η οποία ξεπέρασε κατά πολύ το στόχο των 10 εκατομμυρίων έργων που είχε θέσει τη στιγμή της δημιουργίας της, πριν από δύο χρόνια, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Europeana, που τείνει να αποτελεί μια απεικόνιση του συνόλου του ευρωπαϊκού πολιτισμού, επιτρέπει στους χρήστες του Διαδικτύου την πρόσβαση μέσω της σχετικής διαδικτυακής πύλης europeana.eu σε βιβλία, χάρτες, φωτογραφίες, πίνακες, εφημερίδες, ταινίες ακόμη και μουσικά βιντεοκλίπ που προέρχονται από ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη.

Ο στόχος που είχε τεθεί κατά τη δημιουργία της, το Νοέμβριο του 2008, όταν πρωτολειτούργησε με δύο εκατομμύρια έργα, ήταν να φτάσει τα 10 εκατομμύρια το 2010.

«Τα 14 εκατομμύρια έργα είναι μια καλή είδηση για όλους τους χρήστες που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε πολιτιστικά έργα που προέρχονται από βιβλιοθήκες, μουσεία και αρχεία της Ευρώπης», σχολίασε η επίτροπος της ΕΕ που είναι επιφορτισμένη με θέματα Νέων Τεχνολογιών, Νέλι Κρόες σε ανακοίνωσή της.

Στην ανακοίνωση της, η κα Κροες υπογράμμισε ότι «η Europeana μπορεί ως εκ τούτου να βελτιωθεί κι άλλο αν περισσότερα πολιτιστικά ιδρύματα ψηφιοποιήσουν τις συλλογές τους και διασφαλίσουν τη δημοσίευσή τους στην ευρωπαϊκή αυτή πύλη», δηλώνοντας παράλληλα «πεπεισμένη» ότι μια Επιτροπή Σοφών, που έχει επιφορτιστεί να σκεφτεί πάνω στο θέμα αυτό «θα παρουσιάσει προσεχώς φιλόδοξες εισηγήσεις προκειμένου να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία».

Σημειώνεται πως η συλλογή της Europeana αποτελείται σε ποσοστό 64% από φωτογραφίες, χάρτες, πίνακες, μουσειακά εκθέματα και άλλες ψηφιακές εικόνες. Το κομμάτι που κατέχουν τα ψηφιακά κείμενα, μεταξύ των οποίων είναι και πάνω από 1,2 εκατομμύρια βιβλία στην πλήρη μορφή τους, ανέρχεται σε 34%. Αυτά προέρχονται κυρίως από χιλιάδες σπάνια χειρόγραφα. Το περιεχόμενο της Europeana σε βίντεο και ηχητικές καταγραφές ανέρχεται σε λιγότερο από 2% των συλλογών της.

Όλες οι χώρες της ΕΕ τροφοδοτούν την ψηφιακή αυτή βιβλιοθήκη, αν και όχι στον ίδιο βαθμό. Πρώτη σε συμβολή έρχεται η Γαλλία και ακολουθεί η Γερμανία και η Σουηδία.

Πρόσβαση στην ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana

Πηγή: news.pathfinder.gr

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails