• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Η κατανάλωση αμυγδάλων ενισχύει της αντιμετώπιση μολύνσεων από ιούς


Αναζήτηση Θέματος


Νέα επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι η κατανάλωση αμυγδάλων βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να καταπολεμήσει τις μολύνσεις από ιούς, όπως του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης.

Prunus amygdalus (Αμύγδαλο)
Η συγκεκριμένη μελέτη ανακάλυψε ότι χημικές ουσίες οι οποίες βρίσκονται στο φλοιό των αμυγδάλων (Prunus amygdalus) ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των ιών, καθώς βοηθάνε τα λευκοκύτταρα «Τ» που ανιχνεύουν την παρουσία «ξένου σώματος». Αυξάνεται, με αυτόν τον τρόπο, η ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να παρεμποδίζει τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση ορισμένων παθογόνων μικροοργανισμών.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Διατροφικών Ερευνών του Νόργουιτς και της Πανεπιστημιακής Πολυκλινικής της Μεσίνα, υπό τη δρα Τζιουζεπίνα Μανταλάρι, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα ανοσολογίας «Immunology Letters», σύμφωνα με τη βρετανική «Telegraph», ανακάλυψαν πως ακόμα και μετά την χώνεψη των αμυγδάλων από το έντερο, παρατηρείται αυξημένη αμυντική ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι επιστήμονες, σε επόμενη μελέτη τους, θα προσδιορίσουν ποια είναι η ιδανική ποσότητα κατανάλωσης αμυγδάλων, ώστε ο άνθρωπος να αποκτά τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια για την υγεία του. Όπως ανέφεραν, πάντως, είναι δεδομένο ότι αν κανείς τρώει συχνά αμύγδαλα, θα αυξήσει προληπτικά τις άμυνές του κατά διάφορων ιών, ενώ όσοι έχουν ήδη μολυνθεί, θα καταπολεμήσουν πιο γρήγορα τον ιό.

Οι ερευνητές έλεγξαν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μολύνσεις ακόμα και από τον ιό του έρπητα, ο οποίος θεωρείται ένας από τους δύσκολους «αντιπάλους», καθώς μπορεί να ξεφεύγει από τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος και διαπίστωσαν ότι τα αμύγδαλα βοηθάνε στην αντιμετώπισή του. Όταν όμως είχε αφαιρεθεί από τα αμύγδαλα η φλούδα τους, τότε η προστατευτική δράση τους μειωνόταν δραστικά.

Παρόλο, όμως, το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί ποιες, συγκεκριμένα, είναι εκείνες οι ουσίες στο φλοιό των ξηρών καρπών οι οποίες εμφανίζουν αντι-ιική δράση, εκτιμάται από τους ερευνητές ότι πρόκειται για τις πολυφαινόλες. Εκτιμήθηκε επίσης ότι, πιθανώς, και άλλοι ξηροί καρποί έχουν ανάλογη δράση.

Πηγές: wikipedia.org , telegraph.co.uk , tovima.gr

σχόλια (0)
Next Next Next
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails