• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Ιχνηλατώντας την προέλευση του βακτηρίου της πανώλης


Αναζήτηση Θέματος


Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε την προέλευση της καταστροφικής ασθένειας της πανώλης, βασιζόμενοι σε νέα δεδομένα, τα οποία προέκυψαν από γενετικές αναλύσεις.

Bubonic plague (14th century)
Το βακτήριο της πανώλης ξεκίνησε τη διαδρομή του από την Κίνα πριν 2.600 χρόνια, ενώ κατόπιν έφτασε στη μεσαιωνική Ευρώπη, μέσω του λεγόμενου "Δρόμου του Μεταξιού", προκαλώντας την επιδημία του λεγόμενου "Μαύρου Θανάτου", η οποία εξόντωσε το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού πληθυσμού της εποχής εκείνης.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μέσω γενετικών συγκρίσεων μεταξύ 17 στελεχών του βακτηρίου της πανώλης (Yersinia pestis), ότι όλα αυτά τα στελέχη είναι πιθανότερο να κατάγονται από έναν κοινό πρόγονο, ενώ οι συγκρίσεις αυτές, επέτρεψαν στους ερευνητές να ιχνηλατήσουν την εξέλιξη του θανατηφόρου βακτηρίου.

"Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η πανώλη εμφανίστηκε στην Κίνα πριν από περισσότερο από 2.600 χρόνια" αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το γαλλικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Yersinia pestis bacteria
(A scanning electron microscope micrograph)
  • Πριν από περίπου 600 χρόνια, το Yersinia pestis (άλλοτε γνωστό ως Pasteurella pestis) ακολουθώντας τον άνθρωπο στο Δρόμο του Μεταξιού, έφτασε από την Κεντρική Ασία στη Δυτική Ευρώπη.
  • Τον 15ο αιώνα, η ασθένεια μεταφέρθηκε στην Αφρική, πιθανότατα ως λαθρεπιβάτης στην αποστολή του Κινέζου θαλασσοπόρου Ζανγκ Χε.
  • Στα τέλη του 19ου αιώνα, το μικρόβιο έφτασε και στην Αμερική μέσω Χαβάης.
  • Μετά την άφιξη της τα λιμάνια του Λος Άντζελες και του Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια, η πανώλη εξαπλώθηκε σταδιακά στην ενδοχώρα.
Η φυσική δεξαμενή της ασθένειας είναι ορισμένα είδη τρωκτικών, συμπεριλαμβανομένων των αρουραίων. Το βακτήριο μεταδίδεται στον άνθρωπο, από ψύλλους που είχαν νωρίτερα τσιμπήσει μολυσμένα τρωκτικά. Προσβάλλει συνήθως τους λεμφαδένες της βουβωνικής χώρας, για αυτό και είναι ευρέως γνωστή και με τον όρο "βουβωνική πανώλη".

Βακτήριο πανώλης (Yersinia pestis, Οικογένεια: Enterobacteriaceae)

Πηγές: cosmo.grwikipedia.org

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails