• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Φετινά βραβεία Αντι-Νόμπελ για απίθανες επιστημονικές έρευνες


Αναζήτηση Θέματος



Απονεμήθηκαν και φέτος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ τα βραβεία Αντι-Νόμπελ, μία εβδομάδα πριν την απονομή των κανονικών βραβείων Νόμπελ.

Οι νομπελίστες Ρ.Γκλάουμπερ, Σ.Γκλάσοου και Τζ.Μούλερ δείχνουν
πώς ένα σουτιέν μετατρέπεται σε αντιασφυξιογόνο μάσκα. (Reuters)
Όπως τα προηγούμενα χρόνια (2007, '08, '09), έτσι και φέτος τα βραβεία αυτά απονεμήθηκαν από το χιουμοριστικό περιοδικό "Annals of Improbable Research" (Χρονικά Απίθανης Έρευνας) σε ανθρώπους των οποίων το έργο πρώτα κάνει τους υπόλοιπους να γελάνε και μετά να σκέφτονται, έχοντας υπόψιν το γεγονός ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια δέχεται τα αποτελέσματα κάθε είδους ερευνών.

Αναλυτικά τα φετινά βραβεία έχουν ως εξής:
  • Βραβείο Ιατρικής: Το τρενάκι του λούνα παρκ μειώνει το άσθμα
Δόθηκε σε Ολλανδούς επιστήμονες (Σάιμον Ρίτβενλντ και Ίλια βαν Μπιστ) οι οποίοι "ανακάλυψαν" πως το ευχάριστο συναισθηματικό στρες(?) μετριάζει τα συμπτώματα του άσθματος! Όλη κι όλη η έρευνα επικεντρώθηκε σε 25 φοιτητές οι οποίοι ανέβηκαν σε ένα τρενάκι ρόλερ-κόστερ του λούνα παρκ και όταν τελείωσαν εξέτασαν το κατά πόσο αναπνέουν καλύτερα!
  • Βραβείο Δημόσιας Υγείας: Τα γένια μεταφέρουν βακτήρια
Νικητής ο Μάνιουελ Μπαρμπέιτο και οι συνεργάτες του, επειδή απέδειξαν ότι ερευνητές οι οποίοι έχουν γενειάδα, θέτουν την οικογένειά τους σε κίνδυνο, αφού τα βακτήρια των εργαστηρίων μεταφέρονται στο σπίτι τους μέσω αυτής της γενειάδας. Οι ερευνητές αυτοί εξέτασαν τα γένια επιστημόνων και βρήκαν τριών ειδών βακτήρια τα οποία βρίσκονταν στις τρίχες και δεν έφευγαν ακόμη και μετά το πλύσιμο.
  • Βραβείο Διοίκησης: Οι τυχαίες και όχι αξιολογικές προαγωγές τονώνουν τις επιχειρήσεις
Στον Αλεσάντρο Πλουκίνο και τους συνεργάτες του που απέδειξαν μαθηματικά ότι οι εταιρείες και οι οργανισμοί θα τα πήγαιναν καλύτερα αν έδιναν προαγωγές στην τύχη.
  • Βραβείο Ειρήνης: Το να βρίζεις μειώνει τον σωματικό πόνο(!)
Στους Ρίτσαρντ Στίβενς, Τζον Άτκινς και Άντριου Κίνγκστον για την επιστημονική επιβεβαίωση ότι κάποιος που χτυπάει το πόδι του ανακουφίζεται ευκολότερα από τον πόνο βρίζοντας.
  • Βραβείο Μηχανικής: Το ελικόπτερο που χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή της ρινικής βλέννας των φαλαινών
Το βραβείο δόθηκε στην Κορίνα Ατσεβέντα-Ουάιτχαους και στους συνεργάτες οι οποίοι εφηύραν μία νέα μέθοδο συλλογής δειγμάτων ρινικής βλέννας και αέρα εκπνοής από θαλάσσια κήτη (π.χ. φάλαινες). Η μέθοδος χρησιμοποιεί ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο το οποίο πετάει πάνω από μια φάλαινα καθώς αναδύεται και πιάνει την εκπνοή της σε τρυβλία Πετρί συνδεδεμένα στην κάτω πλευρά του ελικοπτέρου!
  • Βραβείο Χημείας: Στην BP και τους επιστήμονές της που απέδειξαν ότι το πετρέλαιο και το νερό μπορούν να αναμειχθούν!
Δόθηκε στην BP, στον Έρικ Άνταμς, στον Σκοτ Σοκολόφσκι και στους συνεργάτες τους επειδή διέψευσαν την παλιά πεποίθηση ότι το νερό και το πετρέλαιο δεν αναμειγνύονται!
  • Βραβείο Οικονομικών: Στις τράπεζες για την συμβολή τους στο οικονομικό κραχ
Νικητές τα στελέχη και οι διευθυντές των Lehman Brothers, Goldman Sachs, AIG, Bear Stearns, Merril Lynch και Magnetar για τη δημιουργία και προώθηση νέων επενδυτικών τακτικών.
  • Βραβείο Βιολογίας: Οι σεξουαλικές επιδόσεις των νυχτερίδων
Το βραβείο το κέρδισαν οι Μιν Ταν, Γκάρεθ Τζόουνς και οι συνεργάτες αυτών από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, για την καταγραφή της σεξουαλικής συνήθειας σε νυχτερίδες των φρούτων. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους, για πρώτη φορά φάνηκε ότι υπάρχει συστηματική πεολειχία σε ενήλικα ζώα πλην του ανθρώπου!
  • Βραβείο Μεταφορών: Λασπωμένα καλούπια που μπορούν να σχεδιάσουν δίκτυα δημόσιων μεταφορών
Κερδισμένος ο Τοσιγιούκι Νακαγκάκι και οι συνεργάτες του οι οποίοι χρησιμοποίησαν μύκητες που σχηματίζουν γλίτσα για να προσδιορίσουν τις βέλτιστες διαδρομές στις σιδηροδρομικές τροχιές.
  • Βραβείο Φυσικής: Το να φοράς κάλτσες πάνω από τα παπούτσια μειώνει τις πιθανότητες να γλιστρήσεις στον πάγο
Το βραβείο κατέληξε στους Λίαν Πάρκιν, Σίλα Ουίλιαμς και Πατρίσια Πριστ για τη διαπίστωση ότι όσοι φορούν κάλτσες πάνω από τα παπούτσια είναι πιο απίθανο να γλιστρήσουν στον πάγο.

Ιστοσελίδα των Αντι-Νόμπελ Βραβείων: Annals of Improbable Research

Πηγές: Reuters , cosmo.gr , newsfilter.gr , in.gr , improbable.com

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails