• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Έρευνες για τη δημιουργία διαγνωστικού test ταυτοποίησης της ποικιλίας των ελαιολάδων


Αναζήτηση Θέματος


Στη δημιουργία ενός σχετικά απλού και εύχρηστου διαγνωστικού test για την ταυτοποίηση της ποικιλίας των ελιών από τις οποίες προέρχονται τα διάφορα ελαιόλαδα, κάτι που θα δημιουργήσει προστιθέμενη εμπορική αξία στα ελληνικά ελαιόλαδα, αποσκοπούν έρευνες που πραγματοποιούνται στο εργαστήριο Γενετικής και Βιοτεχνολογίας του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.).

Διαγνωστικό test ταυτοποίησης ποικιλίας ελιάς
Όπως διευκρινίζει ο υπεύθυνος του εργαστηρίου κ. Παναγιώτης Καλαϊτζής, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των παρθένων ελαιολάδων που προσδίδουν και την ιδιαίτερη αξία τους «συνδέονται άρρηκτα με την ποικιλία προέλευσης του ελαιολάδου και το μικροκλίμα της περιοχής καλλιέργειας. Στην πραγματικότητα, μόνο η ποικιλία είναι εξαιρετικής σημασίας και σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα του ελαιολάδου γιατί μόνο συγκεκριμένες ποικιλίες προσαρμόζονται και καλλιεργούνται σε συγκεκριμένα μικροκλίματα. Έτσι η προοπτική ταυτοποίησης της ποικιλίας προέλευσης του ελαιολάδου, δηλαδή της αυθεντικότητας του ελαιολάδου, είναι εξαιρετικής σημασίας για την εμπορική του επιτυχία».

Σε ότι αφορά στις έρευνες που έχουν ξεκινήσει στο εργαστήριο γενετικής και βιοτεχνολογίας του ΜΑΙΧ, σύμφωνα με τον κ. Καλαϊτζή «η χρήση του DNA του παρθένου ελαιολάδου ως αναλυτικού στόχου για την χρήση πολυμορφικών μοριακών δεικτών, αποτελεί μια προσέγγιση με βασικό πλεονέκτημα ότι το DNA δεν επηρεάζεται από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες. Στόχος του έργου είναι η παραγωγή ενός διαγνωστικού τεστ ταυτοποίησης της ποικιλίας προέλευσης του ελληνικού ελαιολάδου χρησιμοποιώντας μοριακούς δείκτες σε συνδυασμό με διάφορες τεχνολογικές πλατφόρμες…».

Στο τελικό στάδιο της έρευνας θα συμμετάσχουν και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να εφαρμοστεί δοκιμαστικά το διαγνωστικό αυτό τεστ, όπως άλλωστε προβλέπει και το πρόγραμμα «Πόλος Καινοτομίας Κρήτης» στο οποίο έχει ενταχθεί η συγκεκριμένη δράση.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από τον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο με εθνική συμμετοχή και στο οποίο συμμετέχουν εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης υπό τον συντονισμό του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του ΜΑΙΧ, κ. Αλκίνοοος Νικολαίδης, το συγκεκριμένο πρόγραμμα «επιδιώκει να συντονίσει τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης και με σκοπό την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από την προσπάθεια. Είναι η πρώτη φορά που τόσα ιδρύματα συμμετέχουν ταυτόχρονα και συντονίζονται σε μια τέτοια προσπάθεια».

Συνολικά, στον «Πόλο Καινοτομίας Κρήτης» και με απώτερο σκοπό να αποτελέσει η Κρήτη κέντρο ανάπτυξης ειδικευμένης τεχνολογίας και τεχνολογικής κατάρτισης, συμμετέχουν 41 φορείς, από εκπαιδευτικά, τεχνολογικά και ερευνητικά ιδρύματα, μέχρι φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Πηγή: agrotypos.gr

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails