Μόρια με ισχυρή αντιβιοτική δράση κατά των μικροβίων βρέθηκαν σε εγκεφάλους εντόμων
Αναζήτηση Θέματος
Μόρια που περιέχονται στους εγκεφάλους εντόμων, όπως οι κατσαρίδες και οι ακρίδες, έχουν ισχυρή αντιβιοτική δράση και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών κατά μικροβίων, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Ακρίδα (Grasshopper) |
Τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως αναφέρουν τα βρετανικά Μέσα "Telegraph" και "New Scientist", παρουσιάστηκαν από ερευνητές του πανεπιστημίου του Νότιγχαμ υπό τον Σίμον Λι, σε συνέδριο της Εταιρείας Γενικής Μικροβιολογίας.
Από την έρευνα προέκυψε πως οι κατσαρίδες και οι ακρίδες, που ο περισσότερος κόσμος έχει συνδέσει στο μυαλό του με την έλλειψη καθαριότητας, στην πραγματικότητα κρύβουν στο δικό τους μυαλό περισσότερα οφέλη παρά κινδύνους για τους ανθρώπους από άποψη υγείας.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν μέχρι εννέα διαφορετικά μόρια στους εγκεφαλικούς ιστούς των κατσαρίδων και των ακρίδων, που δρουν τοξικά κατά των βακτηρίων, όπως το γνωστό κολοβακτηρίδιο Escherichia coli και ένα επικίνδυνο είδος σταφυλόκοκκου, του Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). Η ανακάλυψη ελπίζεται ότι θα ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες κατά των βακτηριακών μολύνσεων, που γίνονται ολοένα πιο ανθεκτικές έναντι των σημερινών αντιβιοτικών.
Οι ιστοί από τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα των συγκεκριμένων εντόμων μπόρεσαν να εξοντώσουν πάνω από το 90% των παθογόνων μικροοργανισμών, χωρίς να βλάψουν τα γειτονικά υγιή ανθρώπινα κύτταρα.
Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες των εντόμων βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας στα εργαστήρια, με την ελπίδα ότι τελικά θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια νέα γενιά αντιβιοτικών, που θα είναι πιο αποτελεσματικά και θα έχουν λιγότερες παρενέργειες.
«Δεν είναι παράξενο που οι κατσαρίδες παράγουν εκκρίνουν τις δικές τους αντιμικροβιακές ουσίες. Τα έντομα συχνά ζουν σε ανθυγιεινά περιβάλλοντα, όπου συναντούν πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων. Είναι συνεπώς λογικό ότι έχουν αναπτύξει τρόπους να προστατεύουν τους εαυτούς τους από τους μικροοργανισμούς» διευκρίνισε ο Σίμον Λι.
Πηγές: telegraph.co.uk , newscientist.com , tvxs.gr