• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Ένα γιγάντιο αερόστατο ενημερώνει τους Παριζιάνους για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης


Αναζήτηση Θέματος


Στο Παρίσι, στην Πόλη του Φωτός, δε χρειάζεται κάποιος να είναι επιστήμονας, πλέον, για να καταλάβει πότε τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι υψηλά.

Αερόστατο στο Παρίσι
Το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να κοιτάξει ψηλά για να δει το γιγάντιο αερόστατο γεμισμένο με ήλιον, που πετά πάνω από το πάρκο Αντρέ Σιτροέν.

Όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, το αερόστατο, που φτάνει σε ύψος τα 32 μέτρα και σε πλάτος τα 22, φωτίζει σε πράσινο χρώμα. Όταν αντίθετα τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι υψηλά, τότε φωτίζει σε κόκκινο χρώμα. Στην περίπτωση που η ατμόσφαιρα δεν είναι πολύ καθαρή, αλλά ούτε και μολυσμένη, το μαγικό αερόστατο λάμπει σε πορτοκαλί χρώμα.

Σε πολλά σημεία, μάλιστα, έχουν τοποθετηθεί οθόνες LCD, που κατά τη διάρκεια της ημέρας δείχνουν το χρώμα που έχει το αερόστατο. Η ποιότητα του αέρα υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία που συλλέγουν αισθητήρες σχετικά με τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, το όζοντος και των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Αρχικά, το γιγάντιο αερόστατο προοριζόταν για τουριστική ατραξιόν, ωστόσο το 2008 οι χειριστές του σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν ως περιβαλλοντικό δείκτη. «Το αερόστατο από μόνο του είναι ένα σύμβολο σεβασμού προς τη φύση. Είναι οικολογικό καθώς δεν κάνει θόρυβο, δεν έχει μηχανή και δεν καίει καύσιμα. Πετάμε φυσικά, με τη δύναμη του αέρα έτσι ώστε το αερόστατο να περάσει το μήνυμα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», τόνισε σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής της Aerophile, Matthieu Gobbi.

Το σημαντικότερο είναι ότι το γιγάντιο αερόστατο βοηθά στην πρόληψη, αφού τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα γνωρίζουν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις

Επιπλέον, δεδομένου ότι οι μετρήσεις των αισθητήρων είναι ακριβείς, όταν το αερόστατο γίνεται κόκκινο οι αρμόδιες Αρχές επιβάλλουν περιορισμούς στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Πηγές: cnn.com , econews.gr

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails