• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας "Inspire" και στην Ελλάδα


Αναζήτηση Θέματος


Ψηφιακή βάση δεδομένων στο Διαδίκτυο που θα συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες για το περιβάλλον και το χώρο και στην οποία θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση τόσο η δημόσια διοίκηση όσο και οι πολίτες δημιουργείται με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η οποία εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την ευρωπαϊκή οδηγία "Inspire", η οποία προβλέπει τον διαμοιρασμό των ψηφιακών γεωχωρικών πληροφοριών μεταξύ όλων των μελών της ΕΕ.

Μία Υποδομή Χωρικών Πληροφοριών, σύμφωνα με την Inspire, εμπεριέχει σύνολα γεωγραφικών δεδομένων διαφόρων θεματικών ενοτήτων, μεταδεδομένα, δικτυακές υπηρεσίες χωρικών δεδομένων, τεχνολογίες και συμφωνίες κοινοχρησίας και πρόσβασης στα δεδομένα, καθώς και μηχανισμούς και μεθόδους συντονισμού και παρακολούθησης.

Η Inspire θα βασιστεί σε υποδομές χωρικών πληροφοριών που θα δημιουργήσουν και θα διαχειρίζονται τα κράτη μέλη. Απώτερος στόχος της οδηγίας είναι η δημιουργία μιας ενιαίας Υποδομής Χωρικών Πληροφοριών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για τους σκοπούς των περιβαλλοντικών πολιτικών της Κοινότητας και της άσκησης πολιτικών ή δραστηριοτήτων που ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Πεδίο Εφαρμογής:
Inspire
Η Inspire εφαρμόζεται στις πληροφορίες που συνδέονται με ένα γεωγραφικό πλαίσιο, όπως περιβαλλοντικές παρατηρήσεις, στατιστικές κ.τ.λ., οι οποίες τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή από τις δημόσιες αρχές και οι οποίες αφορούν περιοχές επί των οποίων ένα κράτος μέλος έχει ή ασκεί δικαιοδοτικά δικαιώματα και καλύπτουν θέματα όπως τα διοικητικά σύνορα, οι παρατηρήσεις της ποιότητας του αέρα, των υδάτων, των εδαφών, η βιοποικιλότητα, η χρήση γης, τα δίκτυα μεταφοράς, η υδρογραφία, το υψόμετρο, η γεωλογία, η κατανομή του πληθυσμού ή των ειδών, τα ενδιαιτήματα, οι βιομηχανικοί τόποι ή ακόμη οι ζώνες φυσικών κινδύνων.

Για την υλοποίηση της Οδηγίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ο Συντονιστής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ) σε εθνικό επίπεδο. Η οδηγία Inspire θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί πλήρως μέχρι το 2019.

Σύνδεσμοι:
Πηγές: ypeka.gr, ethnos.gr , milamouprasina.gr

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails