• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Το φυτοπλαγκτόν μειώθηκε κατά 40% στους ωκεανούς μετά το 1950


Αναζήτηση Θέματος


Επιστήμονες από τον Καναδά, προειδοποιούν ότι το φυτοπλαγκτόν στους ωκεανούς έχει μειωθεί κατά 40% μετά το 1950, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Associated Press και το περιοδικό Nature.

Φυτοπλαγκτόν (plankton)
Στο φυτοπλαγκτόν (plankton) ανήκουν μικροσκοπικοί μονοκύτταροι συνήθως οργανισμοί. Ζει όπου υπάρχει αρκετό ηλιακό φως για να μπορεί να φωτοσυνθέτει και κατακλύζει τα επιφανειακά στρώματα της θάλασσας. Αποτελεί τροφή για τα θαλάσσιους οργανισμούς, παράγει το 50% του οξυγόνου στη Γη και απορροφά σημαντικό πόσο των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Αιτία της μείωσης του είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, λόγω του φαινόμενου του θερμοκηπίου, και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στη θαλάσσια τροφική αλυσίδα.

Ο καθηγητής βιολογίας και ένας από τους συντάκτες της μελέτης, Boris Worm, δήλωσε ότι «Είναι ανησυχητικό το γεγονός καθώς το φυτοπλαγκτόν αποτελεί σημαντική πηγή ζωής για τα θαλάσσια οικοσυστήματα».

Σύμφωνα με τη μελέτη, το φυτοπλαγκτόν άρχισε να μειώνεται στους ωκεανούς μετά το 1950. Σημαντική μείωση σημειώθηκε στον Αρκτικό, στον νότιο Ατλαντικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό. Μόνο στον Ινδικό Ωκεανό δεν παρουσιάζεται μείωση.

Οι επιστήμονες, βέβαια, υποστηρίζουν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πουν ότι το φυτοπλαγκτόν απειλείται με εξαφάνιση, αλλά θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αν συνεχιστεί η μείωση τότε θα υπάρχουν επιπτώσεις στη θαλάσσια τροφική αλυσίδα και στην αλιεία.

Πηγές: Associated Press , econews.gr , en.wikipedia.org

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails