• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Το 25% των ενδημικών φυτών της ελληνικής γης απειλείται με εξαφάνιση


Αναζήτηση Θέματος


Ένα στα τέσσερα είδη των ενδημικών φυτών της ελληνικής γης απειλείται με εξαφάνιση.

Campanula celsii parnesia
Συγκεκριμένα, 364 είδη φυτών, που φύονται στην Ελλάδα, κατατάσσονται στα πλέον απειλούμενα, δηλαδή ανήκουν στις κατηγορίες εξαφανισθέντα, κινδυνεύοντα και τρωτά. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που περιέχονται στον κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία «Ύλη - Προστασία και διαχείριση περιβάλλοντος».

Το μεγάλο μέρος (218) των απειλούμενων φυτών είναι ενδημικά τοπικά είδη (δηλαδή είδη που βρίσκονται μόνο σε μια περιοχή, σε ένα βουνό ή ένα νησί), ενώ άλλα 66 είναι ενδημικά στενότοπα (βρίσκονται σε 2-3 βουνά ή νησιά) και άλλα 28 είναι ελληνικά ενδημικά. Δηλαδή μεγάλο ποσοστό των 1.275 ενδημικών ειδών της χώρας μας ζουν απειλούμενα. Τα υπόλοιπα απειλούμενα είδη φυτών είναι εισαγόμενα.

Τα απειλούμενα είδη φυτών φαίνεται να «έχουν βρει καταφύγιο» σε μεγαλύτερα υψόμετρα, καθώς το 40% περίπου συγκεντρώνονται σε ύψος άνω των 1.000 μέτρων (ενώ οι συγκεκριμένες εκτάσεις αποτελούν μόλις το 11% του συνολικού εμβαδού της Ελλάδας). Τα 327 από τα 364 είδη γονιμοποιούνται από έντομα (εντομόφιλα), αποκαλύπτοντας τη σημασία των εντόμων για την οικολογική ισορροπία. Το 20% των απειλούμενων φυτών στην Ελλάδα αναπτύσσονται εκτός των Ειδικών Ζωνών Διατήρησης NATURA και άρα δεν προστατεύονται.

Οι απειλές για τα φυτά πολλές και δύσκολα αντιμετωπίσιμες. Κυρίως η κατασκευή δασικών δρόμων χωρίς σχέδιο ακόμα και σε περιοχές που αυτοί δεν είναι αναγκαίοι, ο παράκτιος τουρισμός, η γεωργική πρακτική (οργώματα, λιπάνσεις, φυτοφάρμακα), η κατασκευή μεγάλων έργων (φράγματα, αυτοκινητόδρομοι) και εγκαταστάσεων, η επέκταση λατομείων - μεταλλείων, η εκχέρσωση για οικοπεδοποίηση (περιφράξεις δόμηση) ή για καλλιέργεια (όργωμα - φρεζάρισμα - ζιζανιοκτόνα), οι δασικές πυρκαγιές, η κλιματική αλλαγή, η υπερβόσκηση και η υλοτομία.

Πηγές: tvxs.gr , kathimerini.gr , biodiversity.gr

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails