• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Brachypodium distachyon: To πρώτο αγριόχορτο του οποίου διαβάστηκε το γονιδίωμα


Αναζήτηση Θέματος


Ένα ταπεινό αγριόχορτο που φύεται κυρίως στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή και το οποίο οι καλλιεργητές και οι κηπουροί σε πολλές χώρες δεν θεωρούν παρά σαν ένα ενοχλητικό ζιζάνιο, κρατά πιθανότατα το μυστικό για να την ενίσχυση ζωτικών γεωργικών καλλιεργειών όπως των δημητριακών και των βιοκαυσίμων, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Brachypodium distachyon
Είναι το πρώτο αγριόχορτο στον κόσμο που αποκαλύπτει τα γενετικά μυστικά του. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιστήμονες αποκωδικοποίησαν το γονιδίωμα του φυτού με την επιστημονική ονομασία «Brachypodium distachyon» και δήλωσαν ότι το επίτευγμά τους δίνει μεγάλες υποσχέσεις στον τομέα της βιοτεχνολογίας των φυτών. Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε στο περιοδικό “Nature”, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.

Το συγκεκριμένο φυτό μέχρι σήμερα δεν είχε καμία εμπορική ή γεωργική σημασία. Όμως, η ανάγνωση του μικροσκοπικού και εύκολα χειραγωγήσιμου γενετικού κώδικά του το καθιστά ιδανικό να αποτελέσει τη βάση για την εργαστηριακή μελέτη πιο πολύπλοκων και χρήσιμων φυτών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή βοτανικής Τοντ Μόκλερ του πανεπιστημίου του Όρεγκον στις ΗΠΑ, το «Brachypodium distachyon», που έχει μικρό φυσικό μέγεθος, έχει επίσης ένα από τα μικρότερα γονιδιώματα από όσα φυτά έχουν «διαβαστεί» μέχρι σήμερα. Το «Brachypodium distachyon» έχει 25.532 γονίδια έναντι 28.236 του ρυζιού και 27.640 του σόργου. Τα τρία αυτά φυτά έχουν κοινά το 77% έως 84% των γονιδίων τους, πράγμα που δείχνει ότι είχαν έναν κοινό πρόγονο πριν 56 - 72 εκατ. χρόνια.

Οι ερευνητές μπορούν να καλλιεργήσουν μέχρι και 50.000 τέτοια αγριόχορτα σε ένα εργαστήριο και να πραγματοποιήσουν μεγάλης κλίμακας πειράματα. Τα εν λόγω ζιζάνια αναπτύσσονται γρήγορα και έχουν σύντομο κύκλο ζωής, προσφέροντας τη δυνατότητα στους επιστήμονες να αποκτήσουν πολλές πολύτιμες γνώσεις για άλλα φυτά με μεγάλη σημασία στη γεωργία.

Το αγριόχορτο ανήκει στην ίδια υποκατηγορία φυτών (ποοειδή) με σημαντικά φυτά όπως το σιτάρι και το κριθάρι και είναι το πρώτο μέλος αυτής της «οικογένειας» που διαβάστηκε ο γενετικός κώδικάς του.

Ο εντοπισμός των κατάλληλων γονιδίων θα επιτρέψει στους ερευνητές να δημιουργήσουν νέες ποικιλίες φυτών, είτε με τον παραδοσιακό τρόπο της διασταύρωσης, είτε με τη γενετική μηχανική (βιοτεχνολογία).

Η ανάγνωση του γονιδιώματος θα επιτρέψει βιοτεχνολογικές επεμβάσεις, ώστε τα φυτά να γίνουν πιο ανθεκτικά στην ξηρασία ή τις ασθένειες ή να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Πηγές : Ελευθεροτυπία , wikipedia.org


σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails