ΒΕΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ "ΚΟΛΛΑ ΚΡΕΑΤΟΣ"
Αναζήτηση Θέματος
Το ένζυμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συγκόλληση υπολειμμάτων κρέατος για το σχηματισμό ενιαίων μερίδων. Με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές πριν λίγες ημέρες δήλωσαν ότι αυτά τα ανασυσταθέντα προϊόντα κρέατος φέρουν απαράδεκτα υψηλό κίνδυνο παραπλάνησης του καταναλωτή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει την προσθήκη βόειας ή χοιρινής θρομβίνης σε έναν κατάλογο εγκεκριμένων προσθέτων. Εντούτοις, οι ευρωβουλευτές με οριακή πλειοψηφία απέρριψαν την πρόταση, υιοθετώντας το ψήφισμα που υπέβαλε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, με 370 ψήφους υπέρ, 262 κατά και 32 αποχές. 369 ψήφοι υπέρ ήταν απαραίτητες για να μπορέσουν οι ευρωβουλευτές να εξασκήσουν το δικαίωμα υποβολής βέτο στην πρόταση στο πλαίσιο της λεγόμενης "κανονιστικής διαδικασίας με έλεγχο".
Απευθυνόμενος στην Ολομέλεια, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Jo Leinen (Σ και Δ, Γερμανία) ανέφερε: "Οι καταναλωτές στην Ευρώπη πρέπει να αισθάνονται εμπιστοσύνη ότι αγοράζουν ένα πραγματικό μπιφτέκι ή χοιρομέρι και όχι συγκολλημένα κομμάτια κρέατος". Διαφορετική άποψη εξέφρασε η Pilar Ayuso (ΕΛΚ, Ισπανία), η οποία δήλωσε ότι η διαδικασία συγκόλλησης έχει κηρυχθεί ασφαλής και έχει ήδη εφαρμοστεί σε κάποιες χώρες.
Οι αρχές των κρατών μελών είναι σήμερα σε θέση να αποφασίζουν σε εθνικό επίπεδο για την άδεια χρήσης της θρομβίνης ως «ενισχυτικό στη μεταποίηση» των τροφίμων. Η πρόταση της Επιτροπής ήταν ένα βήμα προς τη διευκρίνιση ότι η θρομβίνη είναι ένα πρόσθετο τροφίμων που θα πρέπει να υπόκειται σε ρύθμιση σε κοινοτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, ένα πρόσθετο τροφίμων μπορεί να επιτρέπεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο αν δεν παραπλανά τους καταναλωτές και εφόσον τους προσφέρει πλεονεκτήματα και οφέλη.
Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, τα προϊόντα κρέατος που έχουν ανασυσταθεί με θρομβίνη θα χρειάζονταν σήμανση και θα είχαν αποκλειστεί από τα εστιατόρια. Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές θεώρησαν ότι τα μέτρα αυτά δεν θα παρείχαν επαρκή προστασία κατά της παραπλάνησης των καταναλωτών.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογράμμισε επίσης τον υψηλότερο κίνδυνο βακτηριακής λοίμωξης στα προϊόντα κρέατος που δημιουργήθηκαν με θρομβίνη, λόγω της μεγαλύτερης επιφάνειας του κρέατος και της κρύας διαδικασίας συγκόλλησης που χρησιμοποιείται.
Πηγή: http://www.europarl.gr