• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

ΒΕΡΟΛΙΝΟ: ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΣΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ


Αναζήτηση Θέματος


Το Βερολίνο αποτελεί τον«παράδεισο για κάθε ποδηλάτη». Η γερμανική πρωτεύουσα έχει από καιρό επιλέξει το ποδήλατο ως ένα από τα κύρια μέσα μεταφοράς των πολιτών της, παρά το μεγάλο μέγεθός της και το κρύο της κλίμα.

Βερολίνο και ποδήλατο
Άλλες ευρωπαϊκές πόλεις οι οποίες ακολουθούν παρόμοια «οδό» είναι το Παρίσι με τα ποδήλατα να διατίθενται, πλέον, δωρεάν στους δρόμους της, για όποιον θέλει να τα χρησιμοποιήσει και ακολουθούν η Κοπεγχάγη, το Άμστερνταμ και το Μόναχο.

Δέκα (10) είναι οι λόγοι για τους οποίους το Βερολίνο αποτελεί πλέον «τον παράδεισο κάθε ποδηλάτη».

1. Οι ποδηλατόδρομοι είναι παντού

Στο Βερολίνο, οι ποδηλατόδρομοι βρίσκονται παντού: δίπλα από την άσφαλτο, στην άκρη του πεζοδρομίου, παντού. Και το κυριότερο; Τόσο οι αρχές κάθε πόλης, όσο και οι πολίτες της, τους σέβονται.

2. Η πόλη είναι… επίπεδη

Η πόλη των «19 χλμ επί 45 χλμ» δεν έχει ούτε ένα σημείο το οποίο θα μπορούσε να δυσκολέψει τον απλό πολίτη που κυκλοφορεί με ποδήλατο. Πρόκειται, δηλαδή, για μια μάλλον επίπεδη πόλη.

3. Κάθε πολυκατοικία διαθέτει ειδικό χώρο στάθμευσης για ποδήλατα

Ο κάτοικος του Βερολίνου απλά αφήνει το ποδήλατό του στον ειδικό χώρο parking στο υπόστεγο της πολυκατοικίας του.

4. Όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς διαθέτουν χώρο για ποδήλατα

Κάθε τρένο, μετρό, τράμ και λεωφορείο στο Βερολίνο –και στη Γερμανία στο σύνολο- διαθέτει ειδικούς χώρους σε κάθε βαγόνι για τα ποδήλατα. Πληρώνοντας, λοιπόν, 1,5 ευρώ επιπλέον, ο κάτοικος της πόλης μπορεί να πάει με το ποδήλατό του μέχρι το σταθμό του τρένου, να επιβιβαστεί σε αυτό με το ποδήλατο, και, κατεβαίνοντας, να συνεχίσει το δρόμο του με το ποδήλατό του.

5. Μπορεί κανείς να κάνει ποδήλατο μέσα στα πάρκα

Ποδήλατα παντού...
Τα πάρκα του Βερολίνου είναι ανοιχτά στους κατοίκους του τη νύχτα. Μπορεί κανείς να περπατήσει στο γρασίδι, ακόμα και να κάνει μπάρμπεκιου στο πάρκο της γειτονιάς του. Εξάλλου, «τα πάρκα ανήκουν στους πολίτες της πόλης». Στο Βερολίνο μπορεί κανείς, λοιπόν, να διασχίσει το πάρκο, πατώντας πάνω στο φρεσκοκουρεμένο γκαζόν, χωρίς να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα, ή να παραβιάζει γραπτούς και άγραφους κανόνες. Αν προσπαθήσει να το κάνει κάποιος αυτό στο Παρίσι: το πρόστιμο φτάνει τα 38 ευρώ για όποιον πατάει πάνω στο γρασίδι του πάρκου.

6. Οι οδηγοί αυτοκινήτων δεν σημαδεύουν τους ποδηλάτες

Στο Βερολίνο, πολύ συχνά οι ίδιοι οι οδηγοί αυτοκινήτων έχουν και ποδήλατο, το οποίο χρησιμοποιούν στον ελεύθερό τους χρόνο ή για μικρές αποστάσεις. Επιπλέον, συναντούν ποδηλάτες καθημερινά σε κάθε διαδρομή που κάνουν, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί. Όταν δηλαδή θέλουν να αλλάξουν λωρίδα πάντα θα κοιτάξουν και από τις δυο πλευρές, μήπως έρχεται κάποιος αργοκίνητος ποδηλάτης.

7. Ο οδηγός ταξί είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει το ποδήλατό σας

Με μισό επιπλέον ευρώ ο κάτοικος της γερμανικής πρωτεύουσας μπορεί να μεταφέρει το ποδήλατό του με οποιοδήποτε ταξί. Αν ο οδηγός αρνηθεί μπορεί να του επιβληθεί τσουχτερό πρόστιμο. Μόνο στην Κοπεγχάγη υπάρχει η αντίστοιχη δυνατότητα.

8. Οδικά έργα: Ειδική σήμανση και για τους ποδηλάτες

Έστω τώρα ότι σε δρόμο του Βερολίνου γίνονται κάποια έργα στο οδόστρωμα. Θα υπάρχει, βέβαια, ειδική σήμανση η οποία θα παραπέμπει τους οδηγούς προς μια άλλη διαδρομή. Το ίδιο θα ισχύει, όμως, και για τους ποδηλάτες: ειδική σήμανση θα τους οδηγήσει στον πλησιέστερο ποδηλατόδρομο, όπου θα μπορούν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους.

9. Ειδικά μέρη για να αφήσει κανείς το ποδήλατό του στο δρόμο

Στο Βερολίνο υπάρχουν πολλά μεταλλικά «Π» στα οποία μπορεί κανείς να «δέσει» το ποδήλατό του δίπλα στο δρόμο. Βρίσκονται κυρίως κοντά στις εστίες των πανεπιστημίων, σε δημόσιες υπηρεσίες, ή ακόμα σε σταθμούς τρένων, αλλά και στην άκρη του δρόμου.

10. Άσκηση όλο το χρόνο

Την ίδια στιγμή που στη χώρα μας κάνουμε καθιστική ζωή, χρησιμοποιώντας κυρίως τα αυτοκίνητά μας ή το μετρό για τη μετακίνησή μας, οι κάτοικοι του Βερολίνου ασκούνται κάνοντας ποδήλατο όλο το χρόνο.

Πηγές: http://tvxs.gr , http://www.rue89.com

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails