• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Ληγμένα προϊόντα ως "Τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας" θα διατίθενται σε supermarkets χλευάζοντας τους πολίτες αυτής της χώρας


Αναζήτηση Θέματος


Ληγμένα τρόφιμα θα πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή (έως και το ένα τρίτο της αρχικής τους τιμής) σε ειδικά ράφια των supermarkets. Αυτό προβλέπεται σε πρόσφατη κοινή αγορανομική διάταξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Υγείας.

Αυτή είναι η απάντηση στη θλιβερή πραγματικότητα των 500.000 παιδιών τα οποία, σύμφωνα με την Unicef, υποσιτίζονται σήμερα στη χώρα μας;

Ληγμένα τρόφιμα σε supermarkets
Η εν λόγω αγορανομική διάταξη χαρακτηρίζεται ως λανθασμένη από τον ΕΦΕΤ, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αλλά κι από τις ίδιες τις αλυσίδες των supermarkets, υποστηρίζοντας ότι είναι προτιμότερο να πωλούν φθηνότερα προϊόντα τα οποία πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης παρά ληγμένα προϊόντα.

Όπως υποστηρίζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών: «Εκτιμούμε ότι μια τέτοια ρύθμιση παραβλέπει τους βασικούς κανόνες υγιεινής, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του οικονομικά βεβαρημένου καταναλωτή, προς όφελος των υπεραγορών τροφίμων και των βιομηχανιών».

«Σε μια εποχή που παρατηρούνται ανατιμήσεις έως και 40% στις τιμές των ίδιων προϊόντων που πωλούνται σε άλλες χώρες τις ευρωζώνης, η πολιτική ηγεσία θα έπρεπε να βρει άλλους τρόπους καταπολέμησης του φαινομένου μη διστάζοντας να συγκρουσθεί με τους μεγάλους της αγοράς» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, με βάση την διάταξη αυτή, επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως ευαλλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά και θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα η φράση «Τρόφιμα Περασμένης Διατηρησιμότητας».

Με τη νέα διάταξη, όπως προβλέπεται, παίρνουν παράταση ορισμένες ημερομηνίες ανάλωσης «κατά προτίμηση».

Η ρύθμιση δεν αφορά τις πραγματικές, αυστηρές τελικές ημερομηνίες ανάλωσης, τις ημερομηνίες λήξης των ευαλλοίωτων τροφίμων (γάλα, γιαούρτι), όπου στη συσκευασία αναγράφεται ημερομηνία λήξης (με ένδειξη «ανάλωση μέχρι» ή με τον διεθνή όρο "use by").

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ακριβές κείμενο της διάταξης, ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων, δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:
  • Τη μία εβδομάδα, στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
  • Τον ένα μήνα, στην περίπτωση των προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα, δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους .
  • Τους τρεις μήνες, στην περίπτωση των προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα, δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
Κάποιοι φωστήρες των υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας θεσμοθέτησαν το «φάτε ληγμένα», μόνο που στην περίπτωσή μας, αφού δεν έχουμε να φάμε παντεσπάνι, θα μπορούμε να τρώμε ελεύθερα ό,τι ληγμένο έχει απομείνει στα ράφια των supermarkets.

Η κυβέρνηση ξεφτιλίζει τους πολίτες αυτής της χώρας σερβίροντάς τους ληγμένα τρόφιμα στα σουπερμάρκετς.

Αυτή είναι η απάντηση στη φτώχεια που μαστίζει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας;

Πηγές: efet.gr , protagon.gr , aixmi.gr , AgroGreco (επιμέλεια κειμένου)

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails