• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Προγράμματα χρηματοδοτούμενης πρακτικής άσκησης Erasmus & Leonardo da Vinci 2012 - 2013


Αναζήτηση Θέματος


Φοιτητές και απόφοιτοι ΑΕΙ, ΤΕΙ, τεχνικών σχολών και λυκείου έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν μία από τις 280.000 θέσεις άσκησης που θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίοδο 2012 - 2013.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε τα προσφερόμενα κονδύλια για δύο επιτυχημένα προγράμματα πρακτικής άσκησης, το "Leonardo da Vinci" και το "Erasmus", τα οποία απευθύνονται σε σπουδαστές της επαγγελματικής κατάρτισης και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα, και τούτο λόγω της κρίσης και της ανεργίας. Η ζήτηση προβλέπεται να αυξηθεί σταδιακά, καθώς θα ανταποκρίνονται περισσότεροι επιχειρηματίες στην πλατφόρμα “We Mean Business”.

Πρόκειται για μία προσπάθεια που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, με σκοπό να ενθαρρύνει τις εταιρείες να προσλάβουν ασκούμενους, ώστε να ενισχυθούν οι δεξιότητες των νέων και να δοθεί ώθηση στην απασχόληση.

Την περίοδο 2012-2013, η Επιτροπή θα ενισχύσει οικονομικά 280.000 συνολικά τοποθετήσεις ασκουμένων, στο πλαίσιο των προγραμμάτων Leonardo da Vinci και Erasmus, ενώ η αρμόδια Επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου, επισήμανε ότι σήμερα λίγες εταιρείες γνωρίζουν τη δυνατότητα πρόσληψης ασκουμένου στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος και στόχος του προγράμματος είναι να αλλάξει η πρακτική αυτή.

Τα δύο προγράμματα είναι ήδη σε ισχύ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Αναφέρονται οι φορείς στους οποίους πρέπει να απευθυνθούν (πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ΙΚΕΚ, λύκεια αλλά και ΜΚΟ που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα), οι προϋποθέσεις συμμετοχής και η «αμοιβή» των φοιτητών ή άνεργων αποφοίτων για την πρακτική τους σε κάποιο άλλο κράτος της ΕΕ.
  1. Το Erasmus είναι ουσιαστικά πρακτική άσκηση πριν το πτυχίο στο εξωτερικό. Ο φοιτητής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) μπορεί να μετακινηθεί σε κάποια χώρα της Ε.Ε., κάνοντας πρώτα αίτηση στο γραφείο διεθνών σχέσεων ή στο γραφείο διασύνδεσης του ιδρύματός του. Το πρόγραμμα έχει κλείσει 25 χρόνια και αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα λόγω της κρίσης.
  2. Το Leonardo da Vinci συνδέεται με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Αφορά, δηλαδή, σε αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ που έχουν τεχνικό προσανατολισμό (π.χ. γεωπόνοι, μηχανικοί κ.λ.π.) αλλά και σε αποφοίτους τεχνικών σχολών, ΙΕΚ, και αποφοίτους λυκείων.
Οι μαθητές/φοιτητές μπορούν να μετακινηθούν για εργασία στο εξωτερικό και οι καθηγητές μπορούν να μετάσχουν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια 2-4 εβδομάδων. Οι ενδιαφερόμενοι (δεν θα πρέπει να εργάζονται) πρέπει πρώτα να απευθυνθούν στο σχολείο-κέντρο εκπαίδευσης που φοιτούν για να μάθουν αν μετέχει στο πρόγραμμα. Αν όχι, θα πρέπει από τη ιστοσελίδα του ΙΚΥ να αναζητήσουν οργανισμούς που μετέχουν (πχ ΜΚΟ) για να αναζητήσουν θέση εργασίας στο εξωτερικό.

Σχετικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
  1. Erasmus
  2. Leonardo da Vinci
  3. Πλατφόρμα "We Mean Business"
  4. Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ)
Πηγές: capital.gr (Δ. Καδδά) , agronomiquesactuels.blogspot.com , AgroGreco (επιμέλεια κειμένου)

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails