• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

EFET: Οδηγός για την εφαρμογή συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των γαλακτοκομικών προϊόντων βάσει των αρχών του HACCP


Αναζήτηση Θέματος


Η ελληνική γαλακτοκομία αποτελεί ένα κλάδο τροφίμων με ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, που αντιπροσωπεύεται από πολλές βιοτεχνικού τύπου επιχειρήσεις, μικρής σχετικά δυναμικότητας, που χρησιμοποιούν παραδοσιακές τεχνικές για την παραγωγή των προϊόντων τους.

Η νομοθεσία για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, προκειμένου να εφαρμοστεί ικανοποιητικά και στην κατηγορία αυτή των επιχειρήσεων, παρέχει τη δυνατότητα για ευελιξία και τη χρήση οδηγών υγιεινής ως ένα σημαντικό εργαλείο στην άσκηση των δραστηριοτήτων τους.

Ο ΕΦΕΤ, αξιοποιώντας την δυνατότητα αυτή και προκειμένου να υποστηρίξει τις μικρές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις στην υλοποίηση των υγειονομικών μέτρων για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων, όπως αυτές καθορίζονται από τη νομοθεσία, εξέδωσε οδηγό για την εφαρμογή συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των γαλακτοκομικών προϊόντων βάσει των αρχών του HACCP.

Ο οδηγός, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει οδηγίες για την εφαρμογή ορθής υγιεινής πρακτικής, σχέδια HACCP και έντυπα τεκμηρίωσης της εφαρμογής του. Ο οδηγός μπορεί να τροποποιείται, ανάλογα με τις εφαρμοζόμενες μεθόδους επεξεργασίας, τις λειτουργικές διεργασίες, το είδος των παραγόμενων γαλακτοκομικών προϊόντων και να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε επιχείρησης.

Ο ΕΦΕΤ, με την έναρξη της γαλακτοκομικής περιόδου, θέτει τον οδηγό στη διάθεση των επαγγελματιών του κλάδου με τη δωρεάν διανομή του από τους κατά τόπους φορείς και υπηρεσίες. Επιπλέον, με τη διοργάνωση αντίστοιχων συναντήσεων, ο ΕΦΕΤ θα ενημερώσει και θα καταρτίσει τους ενδιαφερόμενους όσον αφορά στην εφαρμογή του οδηγού.

Με τον τρόπο αυτό, ο υπεύθυνος της γαλακτοκομικής επιχείρησης θα γνωρίζει τους κινδύνους που μπορεί να επηρεάσουν την ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων και τα μέτρα πρόληψής τους, θα αξιοποιεί καλύτερα τους οικονομικούς πόρους του και θα ανταποκρίνεται τελικά στο αίτημα του καταναλωτή για την παραγωγή ασφαλών, ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων.

Ο οδηγός για την εφαρμογή συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των γαλακτοκομικών προϊόντων (βάσει των αρχών του HACCP) έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ.


Πηγή: efet.gr

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails