• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Γεωργικές Προειδοποιήσεις: Ελιά - Κυκλοκόνιο (Θεσσαλονίκη)


Αναζήτηση Θέματος


Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων από τα περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών και ποιοτικού ελέγχου Θεσσαλονίκης.

ΕΛΙΑ

ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ ΕΛΙΑΣ

Ελιά - Γεωργικές προειδοποιήσεις
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται στην περιοχή Χαλκιδικής αυξημένες προσβολές των ελαιόδενδρων από το κυκλοκόνιο. Φέτος την άνοιξη είχαμε επίσης σημαντικές προσβολές και αναμένονται και φθινοπωρινές, λίγο ή πολύ της ίδιας έντασης.

Οι λόγοι της αύξησης των προσβολών πέρα από τις κλιματικές συνθήκες πρέπει να αναζητηθούν στις συνθήκες καλλιέργειας (πυκνές φυτεύσεις, ελλειπές κλάδεμα, αυξημένες λιπάνσεις και άρδευση). Οι προσβολές από κυκλοκόνιο ευνοούνται από βροχή ή πολύ υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία τουλάχιστον για 2-3 ημέρες και θερμοκρασία περιβάλλοντος 7 - 25 βαθμούς Κελσίου, με άριστο τους 12 βαθμούς Κελσίου. Οι ήπιοι χειμώνες των τελευταίων ετών παρατείνουν την περίοδο των φθινοπωρινών μολύνσεων και μέσα στο χειμώνα, διότι ο μύκητας διαπαύει ελάχιστα.

Για την αντιμετώπιση της ασθένειας συνιστάται:
  • Να αποφεύγεται η εγκατάσταση νέων ελαιώνων σε χαμηλές υγρές τοποθεσίες.
  • Να εξασφαλίζεται ο καλός αερισμός των δένδρων με κλάδεμα αραίωσης της κόμης ή και με αραίωση με εκρίζωση των πυκνοφυτευμένων φυτειών.
  • Εφαρμογή μυκητοκτόνων μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Σε περίπτωση σοβαρών προσβολών, ο ψεκασμός πρέπει να επαναληφθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.
Σημείωση:
Οι επεμβάσεις αυτές μπορούν να εφαρμοσθούν και αμέσως μετά τη μολυσματική βροχόπτωση, γιατί ο μύκητας είναι ευπαθής ακόμη και μετά από 2-3 ημέρες από την πραγματοποίηση της μόλυνσης.

Κατάλληλα αγροχημικά:
  • Ντοντίν (προληπτική και θεραπευτική δράση). Η τελευταία δυνατή επέμβαση, σύμφωνα με την έγκριση, είναι 15 ημέρες πριν τη συγκομιδή.
  • Χαλκός (βορδιγάλειος, θειϊκός τριβασικός, υδροξείδιο, οξυχλωριούχος, υποξείδιο), με τελευταία δυνατή επέμβαση, σύμφωνα με την έγκριση, 21 ημέρες πριν τη συγκομιδή.
  • Στρομπιλουρίνες (Κρεσόξιμ Μέθυλ), οι οποίες εφαρμόζονται στις βρώσιμες ελιές μετά τη συγκομιδή ενώ στις ελαιοποιήσιμες ελιές εφαρμογή πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι 30 ημέρες πριν από τη συγκομιδή.
Προσοχή:
  1. Ο βορδιγάλειος και ο οξυχλωριούχος χαλκός προκαλούν φυλλόπτωση των προσβεβλημένων φύλλων. Ειδικότερα ο οξυχλωριούχος προκαλεί και πτώση υγιών φύλλων σε υγρές περιοχές. Στις πολύ υγρές περιοχές να προτιμούνται τα υπόλοιπα χαλκούχα. Η φυλλόπτωση των προσβεβλημένων φύλλων είναι επιθυμητή διότι λειτουργεί εξυγιαντικά (μείωση μολύσματος).
  2. Τα αγροχημικά να χρησιμοποιούνται πάντοτε σύμφωνα με την ετικέτα.
Πηγή: minagric.gr

Δείτε άλλες Γεωργικές Προειδοποιήσεις


σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails