• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Η χαμένη ταινία του Alfred Hitchcock: The White Shadow


Αναζήτηση Θέματος


Τις πρώτες τρεις μπομπίνες μιας χαμένης ταινίας του θρυλικού Άλφρεντ Χίτσκοκ ανακάλυψαν πρόσφατα οι εργαζόμενοι στο Κινηματογραφικό Αρχείο της Νέας Ζηλανδίας. Η βουβή ταινία φέρει τον τίτλο «The White Shadow» και σε αυτήν ο Χίτσκοκ εκτελεί χρέη σεναριογράφου, βοηθού σκηνοθέτη, μοντέρ και σχεδιαστή παραγωγής.

Alfred Hitchcock
(13 August 1899 - 29 April 1980)
Οι ταινίες του θρυλικού Alfred Hitchcock παραμένουν κλασικές και αξεπέραστες. Ατμοσφαιρικές και γεμάτες σασπένς, ταινίες όπως "Τα πουλιά" (The Birds, 1963), ο "Δεσμώτης του ιλίγγου" (Vertigo, 1958), "Ψυχώ" (Psycho, 1960), "Ο Σιωπηλός Μάρτυρας" (Rear Window, 1954), αλλά και "Ο άνθρωπος που ήξερε πολλά" (The Man who Knew too Much, 1934), έχουν αφήσει εποχή ενώ ενέπνευσαν πολλούς μεταγενέστερους.

Τώρα βρέθηκαν τρεις μπομπίνες μιας χαμένης ταινίας από εργαζόμενους στο Κινηματογραφικό Αρχείο της Νέας Ζηλανδίας. Η βουβή ταινία τιτλοφορείται “The White Shadow” και σε αυτήν ο Χίτσκοκ εκτελεί χρέη σεναριογράφου, βοηθού σκηνοθέτη, μοντέρ και σχεδιαστή παραγωγής. Το υλικό αυτό ανήκε στον συλλέκτη Τζακ Μούρτα, η οικογένεια του οποίου, μετά τον θάνατό του το 1989, έστειλε τις κόπιες στο Κινηματογραφικό Αρχείο.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Κινηματογραφικών Κριτικών, David Sterritt χαρακτήρισε την ανακάλυψη ως "μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις που μπορεί να θυμηθεί" προσθέτοντας ότι "αυτές οι μπομπίνες προσφέρουν την ανεκτίμητη ευκαιρία να μελετήσει κανείς τις οπτικές και αφηγηματικές ιδέες του Χίτσκοκ, όσο σχηματίζονταν για πρώτη φορά".

Η ταινία, η οποία χρονολογείται στα 1923, όταν ο Χίτσκοκ ήταν 24 χρονών, είναι ένα μελόδραμα με πρωταγωνιστές τους Clive Brook και Betty Compson σε διπλό ρόλο, αυτόν μιας αθώας κοπέλας και της σατανικής δίδυμης αδερφής της.

Το φιλμ του οποίου οι τελευταίες μπομπίνες ακόμα αγνοούνται θα διατηρηθεί στο Park Road Post Production της Νέας Ζηλανδίας.

Λίγα λόγια για τη βιογραφία του

Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ (Alfred Hitchcock) ήταν Άγγλος σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1899 στο Ιστ Εντ του Λονδίνου και πέθανε στις 29 Απριλίου 1980 στο Λος Άντζελες.

Ο Χίτσκοκ έπιασε σε δουλειά σε κινηματογραφικό στούντιο του Λονδίνου το 1920. Η δουλειά του ήταν να σχεδιάζει τους τίτλους αρχής για όλες τις ταινίες του στούντιο. Μετά από δύο χρόνια του δόθηκε η ευκαιρία να κάτσει στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Ο σκηνοθέτης της ταινίας "Always Tell Your Wife" αρρώστησε και ζητήθηκε από τον Χίτσκοκ να τον αντικαταστήσει για να ολοκληρωθεί η ταινία. Οι παραγωγοί εντυπωσιάστηκαν από το αποτέλεσμα και του αναθέσαν να γυρίσει την πρώτη του, ουσιαστικά, ταινία, που ήταν "Ο Αριθμός 13". Μετά από λίγο καιρό όμως το στούντιο έκλεισε.

Ο Χίτσκοκ στη συνέχεια προσλήφθηκε στην Gainsborough Pictures ως σεναριογράφος και σχεδιαστής τίτλων. Το 1925 κατάφερε να σκηνοθετήσει το "Pleasure Garden" και αυτό σηματοδοτεί ουσιαστικά την αρχή της καριέρας του ως σκηνοθέτης.

Μετά από μια επιτυχημένη δεκαετία του '30, με ταινίες όπως "Τα 39 σκαλοπάτια", "Ο άνθρωπος που ήξερε πολλά", "Σαμποτάζ", με το ξεκίνημα του Β' Παγκοσμίου πολέμου αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα στις ΗΠΑ. Όταν επισκέφθηκε το Χόλυγουντ το 1940, όλοι οι παραγωγοί των μεγάλων στούντιο του έκλεισαν την πόρτα γιατί πίστευαν ότι δε θα μπορούσε να κάνει καριέρα στο χώρο.

Τελικά, ο μεγαλοπαραγωγός David O. Selznick του πρόσφερε ένα επταετές συμβόλαιο. Του ανέθεσε αρχικά μια ταινία για τον Τιτανικό, αλλά το σχέδιο τελικά απορρίφθηκε και του ανέθεσε τη "Ρεβέκκα". Η ταινία κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας του 1940, αλλά φυσικά το Όσκαρ πήγε στον παραγωγό και όχι στον Χίτσκοκ. Για τα επόμενα 20 χρόνια, μέχρι το "Ψυχώ", γύριζε τη μια ταινία πίσω από την άλλη. Το 1955 συμφώνησε να προλογίζει μια τηλεοπτική σειρά με τίτλο Άλφρεντ Χίτσκοκ παρουσιάζει", που, σημειωτέον, διήρκησε δέκα χρόνια.

Μετά την καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία του "Ψυχώ" άρχισε να σκηνοθετεί ταινίες όλο και πιο αραιά. Από το 1977 μέχρι και το θάνατό του, δούλευε πάνω στη δημιουργία ενός φιλμ με τίτλο "The Short Night". Μετά το θάνατό του, ο σεναριογράφος Ντέιβιντ Φρίμαν εξέδωσε την τελική εκδοχή του σεναρίου.

Προτάθηκε έξι φορές για Όσκαρ σκηνοθεσίας, το 1941 (Ρεβέκκα), το 1942 (Υποψίες), το 1945 (Στον ίσκιο του θανάτου/Ναυαγοί) το 1946 (Νύχτα αγωνίας), το 1955 (Σιωπηλός μάρτυς) και το 1961 (Ψυχώ), αλλά δεν το κέρδισε ποτέ.



Πηγές: tvxs.gr , dailymotion.com , wikipedia.org

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails