• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Παρασκευή συνθετικών «πράσινων» καυσίμων με πρώτες ύλες το νερό, τον ήλιο και το διοξείδιο του άνθρακα από το ΕΚΕΤΑ


Αναζήτηση Θέματος


Επαναστατική εφαρμογή του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α) χρησιμοποιεί, με τη βοήθεια πρωτοποριακού ηλιακού αντιδραστήρα, το νερό, τον ήλιο και ρύπους για την παρασκευή συνθετικών καυσίμων.

Centre for Research and Technology Hellas
(ΕΚΕΤΑ)
Η ερευνητική ομάδα του δρ Αθανάσιου Κωνσταντόπουλου, διευθυντή του Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών του ΕΚΕΤΑ, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», πέτυχε τη διάσπαση νερού και διοξειδίου του άνθρακα με τη χρήση του ηλιακού αντιδραστήρα HYDROSOL, παράγοντας αντίστοιχα υδρογόνο και μονοξείδιο του άνθρακα. Τα δύο τελευταία αποτελούν πρώτες ύλες για την παραγωγή υδρογονανθράκων, βασικού συστατικού καυσίμων, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ο μόνος ρύπος της παραπάνω διαδικασίας είναι το... καθαρό οξυγόνο.

Τα νέα «ηλιακά καύσιμα» του ΕΚΕΤΑ θεωρούνται τα καύσιμα του μέλλοντος, καθώς λειτουργούν όπως το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, ωστόσο, έχουν ανεξάντλητη ενεργειακή δυνατότητα και δεν δημιουργούν καυσαέρια. Αυτοί είναι και μερικοί από τους λόγους για τους οποίους το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) επέλεξε, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα ερευνητικά προγράμματα, να παράσχει πενταετή οικονομική επιχορήγηση 1,75 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα ARMOS. Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε λάβει το 2007 το Βραβείο Ντεκάρτ (Descartes), το σπουδαιότερο ευρωπαϊκό επιστημονικό βραβείο.

Έως και σήμερα, το διοξείδιο του άνθρακα αντιμετωπιζόταν ως ανεπιθύμητο προϊόν, λόγω των επιπτώσεών του στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, με τη νέα αυτή μέθοδο, οι ρύποι γίνονται ανακυκλώσιμοι, και το μόνο υποπροϊόν της διαδικασίας μετατροπής είναι οξυγόνο. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, από το 2013 θα πληρώνουμε δικαιώματα εκατομμυρίων ευρώ για την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Ήδη, πολλές χώρες με βαριά βιομηχανία αναπτύσσουν τεχνολογίες που τους επιτρέπουν να δεσμεύσουν το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να το αποθηκεύουν, θάβοντάς το στο έδαφος.

Ο ηλιακός αντιδραστήρας HYDROSOL προσφέρει μια εναλλακτική λύση της μεταφοράς των ρύπων αυτών σε ηλιόλουστα μέρη της Γης και της μετατροπή τους σε «πράσινα» καύσιμα. Αποτελείται από κυψελοειδές κεραμικό σώμα (μονόλιθο) που θυμίζει καταλυτικό μετατροπέα αυτοκινήτου, και χρησιμοποιεί την ηλιακή θερμότητα για να παράγει υδρογόνο και μονοξείδιο του άνθρακα. Η μοναδικότητα της μεθόδου οφείλεται στον πρωτότυπο σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα του ειδικού νανο-υλικού που χρησιμοποιείται.

Βέβαια, η τεχνολογία εκμετάλλευσης του υδρογόνου δεν είναι ακόμη ώριμη, καθώς η οικονομική κρίση έχει βάλει φρένο στις έρευνες. Ωστόσο, το υδρογόνο παράγει υδρογονάνθρακα, ο οποίος αποτελεί τη βάση της σημερινής παγκόσμιας οικονομίας, με τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, τη βιομηχανία πλαστικού κτλ. Ήδη βρισκόμαστε σε πορεία μείωσης της εξάρτησης από τον άνθρακα, ενώ στόχος των επιστημόνων είναι σύντομα να μην εξάγεται το υδρογόνο από ορυκτά καύσιμα, αλλά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο ήλιος.

Λειτουργία ηλιακού αντιδραστήρα
Η τεχνολογία η οποία εξελίχθηκε μέσω του προγράμματος του ΕΚΕΤΑ, είναι γνωστή από τις αρχές του 20ού αιώνα. Ήδη στη Γερμανία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, και αργότερα στη Νότιο Αφρική, αναπτύχθηκαν διάφορες τεχνολογίες σχηματισμού υδρογονανθράκων από κάρβουνο και νερό. Η διαδικασία αυτή, όμως, σε αντίθεση με αυτή που αναπτύχθηκε από το ΕΚΕΤΑ, εκλύει διοξείδιο του άνθρακα, ρυπαίνοντας την ατμόσφαιρα. Η έρευνα, μετά τη λήψη της επιχορήγησης αναμένεται να περάσει στο επόμενο βήμα, με την κατασκευή μεγαλύτερου ηλιακού αντιδραστήρα ισχύος 1 μεγαβάτ. Στόχος είναι η εμπορική εφαρμογή του πειράματος, την οποία οι επιστήμονες ελπίζουν να έχουν πλησιάσει αρκετά στα επόμενα πέντε χρόνια.

Πηγή: tvxs.gr

σχόλια (0)
Next Next Next
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails